Насловна Најновије Уплаћено 35.500 евра за лијечење Магдалене Влашки у Турској

Уплаћено 35.500 евра за лијечење Магдалене Влашки у Турској

1100
0

Фонд солидарности за дијагностику и лијечење обољења стања и повреда дјеце у иностранству уплатио је 35.500 евра за лијечење у Турској дјевојчице Магдалене Влашки из Источног Сарајева која болује од малигне болести.

„Иако пракса Фонда солидарности није да појединачно објављује информације о томе за кога је уплаћено лијечење, због интереса јавности и хуманитарних акција које се покрећу за лијечење ове дјевојчице, веома је важно да јавност буде информисана да је Фонд солидарности финансирао и ово лијечење“, саопштено је из Фонда.

Из Фонда напомињу да је Универзитетски клинички центар /УКЦ/ Републике Српске предложио лијечење дјевојчице у Турској, након што су исцрпљене све могућности лијечења у Србији, а трошкове тог лијечења сносио је Фонд здравственог осигурања Републике Српске.

„Ово је прилика да још једном информишемо јавност да им прва адреса када је у питању лијечење дјеце у иностранству буде наша установа која је и основана са тим разлогом и за коју грађани широм Српске од својих плата издвајају новац за лијечење дјеце у иностранству“, наводи се у саопштењу.

Од почетка рада Фонд солидарности апелује на медије, невладине организације и грађане да се прво обрате овом фонду како би се информисали о свим могућностима финансирања лијечења у иностранству.

„Осим апела, спровели смо бројне активности које су имале за циљ да информишу све грађане у Републици Српској о постојању наше установе. Пракса Фонда солидарности је да сваку информацију која се појави у медијима, а односи се на лијечење дјеце, провјерава, а и позивају се родитељи уколико се нису обратили са захтјевом за финансирање лијечења у иностранству да то учине“, наглашавају у Фонду.

Да би Фонд солидарности финансирао лијечење дјеце у иностранству, неопходна је препорука и приједлог здравствене установе у којој се дијете лијече за даљу интервенцију у иностранству, док ескперименталне методе које нису научно доказане Фонд у складу са законом који регулише његов рад не финансира.

„Будући да се оснивањем наше установе системски ријешило једно од важних питања, а то је финансирање лијечења дјеце у иностранству, управо како родитељи не би морали сами да прикупљају новац организовањем и објављивањем апела за новчане донације, без додатне провјере о томе да ли је Фонд солидарности већ уплатио средства, доводи се у питање дигнитет саме установе, али и свих грађана који већ издвајају свој новац за лијечење дјеце посредством наше установе“, наглашавају у Фонду.

Из Фонда позивају организаторе хуманитарних акција да јасно назначе у које сврхе се прикупљају средства, јер се цјелокупна јавност може довести у заблуду уколико је већ плаћено лијечење, а објављују се апели за помоћ.

„Организовање хуманитарних акција је легитимно право породице и организатора, али је врло важно због саме јавности да се назначи уколико је новац потребан за друге сврхе, попут трошкова за живот, медицинске рехабилитације или медицинских средстава, које Фонд солидарности у складу са законом не финансира, а не за лијечење“, истиче се у саопштењу.

Фонд солидарности до сада је финасирао лијечење и дијагностику за 678 дјеце у иностранству за шта је издвојено више од 35 милиона КМ.

ИЗВОРсрна
Претходни текстОбиљежено 65 година постојања Специјалне болнице за психијатрију на Сокоцу
Сљедећи текстУ суботу до 15 степени Целзијусових