Насловна Вијести Источно Сарајево Усвојена одлука о извршењу буџета у износу од 12.236.830 КМ

Усвојена одлука о извршењу буџета у износу од 12.236.830 КМ

33
0

Одборници Скупштине града Источно Сарајево усвојили су данас одлуку о извршењу градског буџета за претходну годину у износу 12.236.830 KМ.

Градоначелник Љубиша Ћосић рекао је новинарима, да је 2021. године регистрована негативна разлика у финансирању у износу од око 441.000 KМ, али да је та разлика саставни дио буџетског суфицита у узносу од 1.181.000 KМ.

Ћосић је појаснио да то значи да су све текуће обавезе из негативне разлике у финансирању покривене, а да ће негативна разлика бити покривена када позајмица предузећу за Директне инвестиције града Источно Сарајево /ДИГИС/ буде враћена у градски буџет.

„Градски буџет у прошлој години био је у потпуности стабилан, као и у првих пет мјесеци ове године. Имамо проблем око прихода од комуналних такса, који морамо ријешити са Министарством финансија Републике Српске или кроз дјеловање Скупштине“, појаснио је Ћосић.

Kада је ријеч о информацији о стању у области водоснабдијевања градских општина, Ћосић је рекао да су одборници информисани о договору предузећа „Водовод и канализација“ Источно Сарајево са руководством општина Источно Ново Сарајево, Источна Илиџа и Трново о почетку радова на укључењу изворишта „Грапски млини“ у водоводни систем доњег дијела града, који би, како је навео, требало да буде реализован ове године.

Ћосић је подсјетио да је Градска управа издвојила 200.000 KМ за подршку пројекту повећања водоводних капацитета, те да ће лобирати да се уплати новац који Влада Републике Српске треба да обезбиједи за овај пројекат.

„Водићемо рачуна и о осталим областима водоснабдијевања на подручју остатка града и то ће бити у фокусу у наредном периоду. Ове године издвајамо 150.000 KМ за подршку предузећима за санацију локалних депонија на подручју града“, указао је Ћосић.

Осврнувши се на информацију о стању безбједности на подручју града, Ћосић је рекао да су одборници једногласно усвојили три закључка о повећању броја полицајаца, подршци проширењу градског система видео-надзора са додатних 300.000 KМ, те да се од Министарства иностраних послова Српске затражи информација о рјешавању тешких убистава, која су се догодила у протеклих 20 година.

Одборници су договорили и да буде сачињен преглед стања у области магистралних путева на подручју града, те да од Владе Српске затраже да поправи стање на најугроженијим дионицама, као и да разговарају о одређеним стратешким пројектима, међу којима је најзначајнија изградња треће траке преко Романије.

Одборник СДС-а Предраг Шаровић, рекао је да су гласали против извјештаја о извршењу буџета за прошлу годину, јер је први пут у историји града забиљежен буџетски дефицит.

„Виђећемо када ће то бити покривено“, рекао је Шаровић који се нада да ће се то успјети ријешити.

Одборници су примили к знању и информацију о стању у привреди на подручју града у прошлој години.

Предсједник Скупштине Бранко Kороман, рекао је да је на подручју града регистровано 86 нових привредних субјеката, док су само два угасила пословање, као и да је укупни капитал повећан за око 83 милиона KМ.

ИЗВОРсрна, фото РТВИС
Претходни текстВирус корона потврђен код шест лица, нема преминулих
Сљедећи текстОбиљежен Дан несталих источне Херцеговине