Насловна Најновије Уставни суд деградирао чињеницу да српски народ мора да буде присутан у...

Уставни суд деградирао чињеницу да српски народ мора да буде присутан у одлукама

235
0

Предсједник Републике Српске Милорад Додик, истакао је да је Уставни суд БиХ, деградирао чињеницу да српски народ мора да буде присутан у одлукама.

„Уставни суд БиХ је доносио своја правила, не уважавајући основне елементе Устава БиХ, а то су да се одлучује консензусом, да су три конститутивна народа и два ентитета равноправни и да механизам одлучивања мора да прати такву структуру у свим органима, па и у Уставном суду“, навео је Додик на свом „Инстаграм“ профилу у ретроспективи протекле седмице.

Он је подсјетио да је одржао састанак са представницима институција и лидерима партија владајуће коалиције на којем су изнијели став да такве одлуке Уставног суда БиХ немају легитимитет и да ће зато Народна скупштина расправљати о заштити уставне позиције Републике Српске.

„Дводневна посјета предсједника Владе Мађарске Виктора Орбана и делегације Мађарске, показала је да Српска има пријатеље који разумију нашу позицију и борбу коју водимо за очување наших права гарантованих Уставом БиХ“, указао је Додик.

Он је додао да је потписана и заједничка изјава, која ће бити основа за даљи развој конкретних послова у оквиру различитих области, привреде, енергетике, образовања, комуникација и саобраћаја, као и свега осталог што представља заједнички интерес Републике Српске и Мађарске.

„Организовао сам пријем за спортисте из Бијељине, а посјетио сам и Удружење рафтера у Фочи, с којима сам разговарао о даљим улагањима у овој општини“, навео је Додик.

ИЗВОРсрна, фото Глас Српске
Претходни текстСаобраћај слабијег интензитета, коловози мокри
Сљедећи текстПотрес јачине 3,5 степени по Рихтеру код Сиска