Насловна Вијести У Милићима обиљежен Дан безбједности саобраћаја

У Милићима обиљежен Дан безбједности саобраћаја

32
0

У оквиру Европске недјеље мобилности, која се одржава под слоганом „Боље везе“, у Милићима је данас обиљежен Дан безбједности саобраћаја који је окупио 350 учесника.

Руководилац Одсјека за возаче, путеве и возила при Агенцији за безбједност саобраћаја Републике Српске Никола Торбица изјавио је новинарима да је циљ обиљежавања Дана безбједности саобраћаја образовање од најмлађих учесника у саобраћају до ученика средњих школа који су будући возачи.

„Малишанима из вртића и ученицима од првог до трећег разреда Основне школе `Алекса Јакшић` одржано је предавање о теми `Десет лекција које живот значе` које садржи правила о понашању у саобраћају“, рекао је Торбица.

Он је истакао да је средњошколцима представљен симулатор безбједности саобраћаја, односно симулатор превртања возила који показује ефекте везивања сигурносног појаса.

„На овај начин сугеришемо средњошколцима да морају везати сигурносни појас, да морају поштовати правила безбједности саобраћаја да би били безбједни“, навео је Торбица.

Он је указао да је прошле године у Републици Српској у саобраћају погинуло 101 лице, теже су повријеђена 563, а лакше 2.574 лица. Торбица је рекао да је међу погинулима 25 одсто младих, због чега су предавања о саобраћају поучна за младе људе.

Самостални виши стручни сарадник за односе са јавношћу и међународну сарадњу Ауто-мото Савеза Републике Српске Перица Пећанац изјавио је новинарима да овај савез, заједно са 48 ауто-мото друштава, сваке године спроведе тридесетак републичких саобраћајних превентивних активности.

Он је навео да се Европска недјеља мобилности обиљежава од 16. до 22. септембра у сарадњи са партнерима – Министарством саобраћаја и веза Републике Српске, Министарством унутрашњих послова, Агенцијом за безбједност саобраћаја Српске и локалним заједницама.

Пећанац је рекао да имају одличну интеракцију са дјецом, да је одзив велики и, што је најбитније, дјеца усвајају знање.

Он је рекао да је циљ Европске недјеље мобилности да представи немоторни саобраћај, односно да се што више користе алтернативне врсте превоза, те савјетовао грађанима да више шетају, возе бицикл и друже се.

Начелник Милића Марко Савић изјавио је новинарима да ова општина сваке године подржава овакве едукативне активности.

„Симулатор безбједности саобраћаја на интересантан начин приближава ученицима на који начин могу бити безбједни у саобраћају, јер су у доби када одлучују да полажу возачки испит, нарочито ако имамо податак да је у незгодама са смртно страдалим лицима 25 одсто младих“, навео је Савић.

Он је рекао да млади треба да поштују поравила о безбједности у саобраћају јер она нису ничији хир, већ су искуство и потреба да би били безбједнији и да би спасили оно што је најважније – животе свих.

Савјет за безбједност саобраћаја општине Милићи уручио је данас захвалнице свима који су помогли да се Дан безбједности саобраћаја успјешно реализује.

Захвалнице су добили Агенција за безбједност саобраћаја Републике Српске, Министарство унутрашњих послова Српске, милићки Средњошколски центар „Милутин Миланковић“, Основна школа „Алекса Јакшић“ и Предшколска установа „Полетарац“.

Сличне активности о заштити учесника у саобраћају претходно су одржане и у општини Братунац.

ИЗВОРсрна
Претходни текстСлава и Дан општине Власеница
Сљедећи текстДодик: Српска остаје у фокусу пажње на највишем нивоу када је у питању мисија „Алтеа“