Насловна Најновије Аврам: Свој посао обављам уз велику љубав и ентузијазам

Аврам: Свој посао обављам уз велику љубав и ентузијазам

804
0

Данијела Аврам, главни лаборант у Служби патологије у Болници ,,Србија“ ради већ 20 година, 12 као лабораторијски техничар, а последњих осам година на позицији главног лаборанта. Данијела каже да овај посао обавља са великом љубављу и ентузијазмом, као и на почетку рада.

Данијела каже да се у Служби за патологију ради обрада и микроскопска дијагностика ткивних узорака, аспирационих и ексфолијативних цитолошких узорака.

“Задатак лабораторијских техничара је припрема и обрада узорака за микроскопску анализу, а састоји се у низу поступака који се заједно називају хистолошком техником”, нагласила је Аврамова.

Она је појаснила да лабораторијски техничари имају веома одговорну дужност, јер се само из технички добро припремљеног препарата може урадити квалитетна микроскопска анализа, чија је сврха доношење дијагнозе обољења пацијената коме ткиво припада.

Према њеним ријечима, тимски рад, разумјевање поступака и метода у извођењу анализа, као и њихово савјесно, тачно и прецизно извођење су неопходни.

“Због природе посла који обављају, лабораторијски техничари морају имати развијен осјећај за детаље, прецизан и сигуран рад руку, као и оштар вид, јер свакодневно раде са узорцима ткива који могу бити величине до 1 милиметар, а израђују ткивне резове дебљине 1 микрона”, указала је Аврамова.

Она је додала да је способност рада под притиском још једна врло важна карактеристика коју мора да посједује лаборант запослен у Служби за патологију.
“У случајевима када је дијагнозу потребно поставити одмах за вријеме самог оперативног захвата користи се “еx темпоре” биопсија на смрзнутим резовима.

У овим ситуацијиама од брзине и квалитета рада лаборанта зависи и рад специјалисте патолога. Сви запослени у Служби се залажу да патохистолошки налази буду завршени у најкраћем могућем року”, закључује Аврамова.

ИЗВОРртвис
Претходни текстЈедномјесечни притвор осумњиченом за убиство на Сокоцу
Сљедећи текстСнимљен делфин код Тивта (ВИДЕО)