Насловна Најновије Ако Тодорић добије на суду, Хрватска би му требала исплатити 7 до...

Ако Тодорић добије на суду, Хрватска би му требала исплатити 7 до 8 милијарди евра

206
0

Међународни центар за рјешавање инвестиционих спорова у Вашингтону прихватио је тужбу Ивице Тодорића против Републике Хрватске.

Како сазнаје Индеx.хр, ако Хрватска изгуби тај спор, могла би Тодорићу исплатити 7 до 8 милијарди евра. У том случају новац би се исплатио из буџета, јер Тодорић у својој тужби терети државу да му је својим одлукама отела Агрокор.

На овом истом суду Хрватска је недавно изгубила спор против мађарског МОЛ-а. Одлука америчког суда биће обавезујућа и на њу изгубљена страна нема право жалбе.

Хрватска влада оспоравала је надлежност суда у САД-у, али су њени аргументи на крају одбијени. Адвокати Ивице Тодорића у Хрватској још нису запримили одлуку, али је сасвим извјесно да се тај суд прогласио надлежним, те прихватио тужбу Тодорића против Републике Хрватске око преузимања Агрокора.

„Ивица Тодорић сматра како је ово свакако корак у добром смјеру, те доказ да је аргументација хрватске владе како овај суд није надлежан за питање његове тужбе била сасвим погрешна. Да, ријеч је о успјеху за мог клијента“, истиче у разговору за Индеx.хр Фран Олујић.

Подсјећања ради, Тодорић је у марту 2020. подигао тужбу у Вашингтону, те од Хрватске затражио одштету. Тодорић тужбу није поднио као физичка особа, већ су то учиниле његове низоземске компаније Адриа Груп Б.В. и Адриа Груп Холдинг Б.В., преко којих је држао Агрокор.

Тужба почива на тези да су ове двије стране компаније биле присиљене пренијети контролу над Агрокором на државу, чиме им је незаконито одузето улагање. На то их је присилила хрватска држава, својим одлукама у вријеме када је влада ХДЗ-овог шефа Андреја Пленковића, рјешавала кризу у Агрокору.

„Суд мора утврдити је ли настала штета и у којим износима. У случају да одлука буде позитивна за Тодорића, тај износ одштете требао би бити у милијардама евра“, каже адвокат Олујић.

ИЗВОРIndex.hr, фото EPA-EFE
Претходни текстЧетворо погинулих у паду малог авиона
Сљедећи текстФБиХ: Почиње исплата октобарских пензија