Насловна Најновије Алексић: Процес против НАТО-а има перспективу

Алексић: Процес против НАТО-а има перспективу

195
0

Адвокат Срђан Алексић из Србије припрема тужбе против НАТО-а због незаконите употребе осиромашеног уранијума од стране алијансе током бомбардовања Републике Српске (1995) и Србије (1999). Активиста за људска права заступа интересе 3.500 погођених житеља бивше Југославије, међу којима су и Албанци, који су од западне агресије обољели од рака и других тешких болести, пише Руска газета.

Интервју Алексића за Руску газету преносимо у цјелости:

Како планирате да докажете злочине НАТО-а?

Срђан Алексић: Приликом бомбардовања Републике Српске, Сјеверноатлантска алијанса је користила муницију са осиромашеним уранијумом, која има дугорочни ефекат – време полураспада овог елемента је око четири милијарде година. То значи да је осиромашени уранијум заувијек остао у Републици Српској. С тим у вези, намјеравамо да прикупимо материјалне доказе о цивилима обољелим од рака. Ријеч је о медицинској документацији лица која живе или су живјела на територији која је била изложена НАТО нападима забрањеном муницијом. На основу биопсије и узорака крви извршићемо истраживања на Институту за нанотехнологију у Торину (Италија) и доказати присуство осиромашеног уранијума и тешких метала у материјалима који су изузетно опасни по здравље становништва Републике Српске.

На чему ће се заснивати тужбе?

Срђан Алексић: Када добијемо доказе од италијанског института о односу посљедица употребе осиромашеног уранијума и болести међу цивилним становништвом и војском, очекујемо да ће и наше тужбе бити задовољене, слично пресудама у Италији. Принцип нашег рада је сличан приступу италијанског адвоката Анђела Тартаље (остварио је обештећење за више од 200 италијанских војника који су учествовали у НАТО операцији 1999. године и потом обољели од рака). Придржаваћемо се овог модела у Републици Српској. Аристотел је рекао да ићи код судије значи ићи ка правди. Ако је правда достижна за италијанску војску, онда она мора постојати и за грађане Републике Српске и Србије. У случају негативних судских одлука, ако судови БиХ буду сматрали да грађани Републике Српске немају право на заштиту сопствених живота, онда ћемо се жалити Европском суду за људска права у Стразбуру.

Република Српска и даље инсистира на укидању функције високог представника за БиХ због своје антисрпске политике која кочи развој цијеле БиХе. Шта Бањалука сада намјерава да уради по том питању?

Срђан Алексић: Италијански адвокат Анђело Тартаља покушаће да пред надлежним судовима Европе докаже да се немачки држављанин Кристијан Шмит незаконито назива високим представником, да својим незаконитим радњама и нелегитимним одлукама намеће законе и прописе у циљу слабљења институција Република Српска.

ИЗВОРртрс
Претходни текст„Пулс града“ 10.11.2023. (ВИДЕО)
Сљедећи текстXладније уз кишу, на планинама могућ слаб снијег