Насловна Најновије Амиџић: Наши федерални партнери су под притиском страних фактора

Амиџић: Наши федерални партнери су под притиском страних фактора

125
0

Генерални секретар СНСД-а Срђан Амиџић, изјавио је да резултати учесталих састанака представника српских, хрватских и бошњачких партија које чине власт на нивоу БиХ, не могу бити позитивни, све док су партнери из Федерације БиХ /ФБиХ/ под притиском страног фактора.

„Када би федерални партнери испоштовали оно што се договори на састанку, били бисмо ближе консензусу, али под притиском страног фактора они договорено промијене“, рекао је Амиџић, који је и министар финансија и трезора у Савјету министара.

Он је навео да колеге из ФБиХ треба да одрасту, размишљају својом главом и договорено проведу на терену.

Амиџић је додао да странцима одговара баш оваква ситуација у БиХ, али да грађани Српске не желе да живе под протекторатом.

„Како БиХ може функционисати ако ће неко са стране говорити како и шта да радимо“, упитао је Амиџић.

Он је оцијенио да нису тешка спорна питања у законима о спречавању сукоба интереса, судовима БиХ и Изборном закону, која треба да усагласе радне групе за условни почетак преговора са ЕУ, али да мора постојати уважавање жеље три народа.

Када је ријеч о буџету БиХ, Амиџић је рекао да је усвојен глобални оквир, те да је план да се током фебруара ураде додатне корекције.

„Остали смо принципијелни на ставу, да не можемо да хранимо потрошачког монструма у смислу да узмимамо новац наших гарађана и пребацујемо на ниво ФБиХ. Приједлог Министарства финансија биће да сваки вишак који се појави иде за капиталне пројекте“, рекао је Амиџић за РТРС.

Говорећи о суђењу предсједнику Републике Српске Милораду Додику, због непоштовања одлука Кристијана Шмита, Амиџић је рекао је да је Додик само радио свој посао и додао да то суђење представља суђење свима у Српској.

„Само они који су политички неписмени и који нису нимало размишљали о томе, не разумију да ово суђење нема никакве везе са предсједником Додиком. Тек када одете у судницу и видите како се процес одвија, онда вам је све јасно. И не само тај процес, него било који гдје се суди Србима за неке од ратних злочина, биће вам јасно о каквом политичком процесу је ријеч“, нагласио је Амиџић.

Говорећи о политичкој ситуацији у Бањалуци, Амиџић је рекао да ствари које се догађају нису добре, те да ће се доћи до ситуације да буде трајно нарушена финансијска позиција града.

Он је напоменуо да нико никада није усвајао ребаланс буџета за протеклу годину, те да је путем реалокација могуће исплатити мјере које су остале неисплаћене.

Говорећи о предстојећим локалним изборима и кандидатури за градоначелника Бањалуке, Амиџић је рекао да у оквиру СНСД-а има неколико имена о којима се расправља за ову позицију, те да је једно од тих и његово.

„И добро је да је тако, јер је то врло одговорна функција. Желимо Бањалуку да вратимо СНСД-у, те да наставимо да градимо вртиће, мостове и друге сегменте, јер је Република Српска могућа једино уз јаку Бањалуку“, додао је Амиџић.

ИЗВОРСрна
Претходни текстВитни Хјустон – глас генерације
Сљедећи текстEгић сутра о обиљежавању Дана бораца