Насловна Најновије Бајден помијешао Ангелу Меркел и Хелмута Кола

Бајден помијешао Ангелу Меркел и Хелмута Кола

93
0

Амерички предсједник Џозеф Бајден, описао је разговор који је водио са Ангелом Меркел 2021. године, као конверзацију са покојним њемачким канцеларом Хелмутом Колом, који је умро 2017. године, што је била његова друга таква забуна ове седмице.

На пријему у Њујорку, на којем је прикупљен новац за његову предсједничку кандидатуру, Бајден /81/ је промијенио причу која је главна компонента његовог говора и укључио Кола умјесто Меркелове, која је била на власти у вријеме те конверзације на самиту Г7 2021. године.

Бајден је говорио о нападу на Капитол САД 6. јануара 2021. године од присталица тадашњег предсједника Доналда Трампа, који се ове године кандидује за републиканску предсједничку номинацију.

„Када сам први пут изабран за предсједника, отишао сам на састанак Г7 са седам шефова држава у Европи и Великој Британији. Сјео сам и рекао: `Па, Америка се вратила`, а предсједник Француске ме је погледао и рекао: `Колико дуго?` Никада нисам размишљао о томе на овај начин“, рекао је Бајден.

Бајден је додао да га је „онда Хелмут Кол из Њемачке погледао и рекао: `Шта бисте рекли, господине предсједниче, ако бисте сутра ујутру погледали `Лондон Тајмс` и сазнали да је 1.000 људи развалило врата британског парламента и убило неке људе који су им били на путу“, рекао је Бајден.

Бијела кућа за сада није коментарисала ову грешку.

Раније ове седмице, говорећи о самиту Г7 2021, Бајден је помијешао француског предсједника Емануела Макрона са покојним Франсоа Митераном, који је био на власти од 1981. до 1995. и умро 1996. године.

Трамп /77/ је такође погрешно идентификовао људе. Недавно је помијешао републиканску противницу Ники Хејли са Ненси Пелоси, демократом из Калифорније која је била предсједник Представничког дома у вријеме када је он био на власти.

ИЗВОРСрна, фото EPA-EFE/DAVID BECKER
Претходни текстМладић слетио у провалију па погинупо
Сљедећи текстЋосић: У плану Зимске олимпијске игре за младе 2032. године