Насловна Најновије Бањалука: Циљ је био представити публици квалитетне позоришне представе

Бањалука: Циљ је био представити публици квалитетне позоришне представе

201
0

Народно позориште Републике Српске се организовањем овогодишњег Театар феста „Петар Кочић“, као и до сада, руководило искључиво и примарно квалитетом представа које су жељели представити у данима овог фестивала својој публици и сигурно им није био циљ изазвати негативне реакције због гостовања Сарајевског ратног театра /САРТР/, саопштено је из Министарства просвјете и културе Српске.

Из Министарства су напоменули да су представе које су одигране током овогодишњег Театар феста „Петар Кочић“ говориле о обичном човјеку, његовим стремљењима и очекивањима, неповјерењу и трагању за смислом.

У саопштењу се наводи да су у Министарству упознати о незадовољству које је код дијела јавности у Републици Српској изазвало гостовање САРТР-а, као и одлуком РТРС-а да због гостовања овог театра не буде медијски покровитељ Театар феста ове године, те су подсјетили да је САРТР гостовао и 2015. године у Републици Српској.

„Подсјећамо и да је начин рада и одабир представа, као и извођача који ће се представити на Театар фесту `Петар Кочић` у надлежности Народног позоришта Републике Српске и селектора фестивала“, наводи се у саопштењу.

Из Министарства су напоменули да се Театар фест одржава 25 година и да је један од најзначајнијих догађаја културе у Републици Српској.

„Народно позориште Републике Српске у скоријем периоду значајно је унаприједило рад, те је формиран и почео је са радом симфонијски оркестар, створене су материјалне претпоставке за његово дјеловање и рад, а успостављене су и ојачане сарадње са регионалним позоришним кућама“, наводи се у саопштењу.

Из Министарства су додали да се тиме даје знатан допринос стварању темеља на којима ће култура расти и развијати се, представљати нову покретачку снагу Републике и бити препознатљива у региону, али и у свијету.

Министарство просвјете и културе Републике Српске је подржало 25. Театар фест „Петар Кочић“ који је у протеклих седам дана одржан у Народном позоришту Републике Српске под слоганом „Између сновиђења и реалности“.

Ресорни министар просвјете и културе Жељка Стојичић, обратила се на самом отварању Фестивала, изразивши на тај начин подршку редовним програмским активностима ове републичке установе културе.

Министарство просвјете и културе Републике Српске на исти начин подржава програмске активности свих републичких установа културе у Републици Српској.

САРТР, који у званичној биографији наводи да је 1992. године био јединица такозване Армије БиХ, наступио је на бањалучком међународном фестивалу „Петар Кочић“, чији је домаћин и организатор Народно позориште Републике Српске.

Током овог фестивала умјесто истакнуте заставе Републике Српске, на фасади Народног позоришта Српске, културног, али и историјског споменика Републике, истакнути су називи спонзора фестивала, међу којима је кладионица.

Представници борачких организација и породица погинулих бораца у Српској осудили су гостовање САРТР-а у Народном позоришту Републике Српске у Бањалуци и затражили од институција у Српској да то испитају и предузму одговарајуће мјере. РТРС због учешћа САРТР-а није медијски подржао фестивал.

ИЗВОРсрна, фото РТРС
Претходни текстСутра претежно сунчано и топлије
Сљедећи текстПолиција да предузме потребне мјере да се побољша безбједност на Сокоцу