Насловна Најновије Бомбардовање Србије удар на цијели свјетски поредак

Бомбардовање Србије удар на цијели свјетски поредак

106
0

Поводом 25. годишњице од НАТО агресије на СР Југославију, Министарство спољних послова Руске федерације данас је подсјетило да је Русија одмах осудила војну агресију Сјеверноатлантске алијансе, уз оцјену да је ријеч о грубом кршењу међународног права.

„Како је тадашњи руски премијер Јевгениј Примаков рекао, `напад НАТО није био само агресиван ударац некој земљи већ и удар на цијели свјетски поредак који је успостављен послије Другог свјетског рата`“, наводи се у сопштењу објављеном на „Телеграм“ каналу Министарства.

Bombardovanje

За 11 седмица бомбардовања која су почела на данашњи дан 1999. године, НАТО је на СР Југославију испалио 3.000 крстарећих пројектила, бачено је 80.000 тона бомби, укључујући касетне гранате и муницију са осиромашеним уранијумом, подсјећа се у саопштењу руског Министарства спољних послова.

Najmlađe žrtve NATO agresije

Током варварских бомбардовања погинуло је 2.500 људи, укључујући 79 дјеце. Повријеђено је 12.500 хиљада становника и уништено је 1.500 насеља. Процењена материјална штета варира од 30 до 100 милијарди долара, наводи се у саопштењу.

Министарство истиче да је војна операција САД и НАТО против званичног Београда предузета без одобрења Савјета безбједности УН, под изговором заснованом на неоснованим оптужбама да су власти СР Југославије извршиле „етничко чишћење“ у српској аутономној покрајни Косово и Метохија, што је наводно изазвало хуманитарну катастрофу у региону.

NATO-ovo bombardiranje SRJ – Wikipedija

„Прије 25 година, НАТО авиони су показали свијету шта заправо значи тзв. хуманитарна интервенција, термин који је користило руководство САД и НАТО за ракетне нападе и бомбардовање војних и цивилних циљева Савезне Републике Југославије, чије је руководство, у циљу очувања јединства земље, било принуђено да води оружану борбу против албанских сепаратиста на Косову и Метохији“, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова Руске Федерације.

ИЗВОРсрна, фото илустрација
Претходни текстСјећање на војника Сашу Стајића погинулог у бомбардовању касарне у Даниловграду
Сљедећи текстСнијег обијелио бехар