Насловна Најновије Бошњаци у потаји спремају у УН резолуцију о Сребреници

Бошњаци у потаји спремају у УН резолуцију о Сребреници

72
0

Бошњачки дио мисије БиХ при УН самостално, без одлуке Предсједништа БиХ, ради на новој резолуцији о Сребреници која би требало да буде представљена на сједници Генералне скупштине УН у априлу, незванично сазнају „Вечерње новости“.

На основу овог документа, за чије усвајање лобирају, 11. јула на дан обиљежавања злочина у Сребреници, требало би да буду одржани скуп и пригодна изложба у Њујорку.

Листу је потврђено да амбасадор БиХ при УН Златко Лагумџија ово ради самостално, мимо одлуке Предсједништва БиХ и Министарства иностраних послова у Савјету министара и ван званичне дипломатске комуникације са централом у Сарајеву, као и без координације у мисији у Њујорку са представницима друга два конститутивна народа.

„Средства за свакодневне активности Лагумџије нису из буџета мисије, него, како се претпоставља, из приватних фондација везаних за бошњачку емиграцију у Швајцарској и Сједињеним Државама“, истакао је извор листа.

Лист оцјењује да ће ово бити још један покушај да се понове познати ставови о наводном „највећем масакру у Европи послије Другог свјетског рата“, о забрани негирања „геноцида“, неопходности да се догађаји из јула 1995. убаце у школске програме у Републици Српској…

Независна међународна комисија за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду 1992-1995. године, на чијем челу је био водећи израелски историчар и стручњак за Холокауст Гидеон Грајф, закључила је да се у Сребреници није догодио ни појединачни злочин геноцида нити геноцид уопште.

Грајф је појаснио значење појма „геноцид“, наводећи да се односи „на намјеру једне групе да потпуно уништи други народ“, а да Срби никада нису имали такав план ни у Сребреници нити на било ком другом мјесту.

ИЗВОРСрна, Вечерње новости, фото Аваз
Претходни текстДанас претежно облачно уз слабе падавине
Сљедећи текстТрамп: Бајденово обраћање Конгресу је срамота за Америку