Насловна Најновије Бранковић: Све веће шансе за повлачење резолуције о Сребреници

Бранковић: Све веће шансе за повлачење резолуције о Сребреници

86
0

Некадашњи амбасадор Србије при УН Бранко Бранковић сматра да су све веће шансе да предлагачи повуку резолуцију о Сребреници јер су неке чланице схватиле да би гласање о томе могло да им се врати као бумеранг.

Бранковић је указао да су водеће западне силе и даље у акцији и да врше огроман притисак на мале земље, али сматра да ипак неће сломити отпор земаља Африке, Азије и Латинске Америке.

– Ако предлагачи немају бар 140 гласова за овакве ствари у УН, то је велики фијаско. Усвајање резолуције је одгођено и одгађаће се зато што су моћне силе, које стоје иза овога, процијениле да немају адекватну већину – рекао је Бранковић.

Он је навео да су дипломатске активности Србије и изјаве најпризнатијих свјетских експерата за питање геноцида, попут израелског историчара Ефраима Зурофа, многе чланице УН навеле на закључак да и њима могу да накаче такву резолуцију, према којој су због тога све резервисаније.

Други разлог одгађања је, каже, то што велике силе себи не могу да приуште још један дебакл након Украјине и Газе, гдје су њихове позиције далеко од очекиваних, па не смију да дозволе да резолуција о Сребреници буде одбачена у УН.

Бранковић је истакао „лавовски посао“ делегације Србије у сједишту УН у Њујорку и Министарства спољних послова Србије, односно српских амбасадора у свијету, који су многима аргументовано објаснили о чему је ријеч и шта се крије иза свега.

– На све то неколико дана након предлагања резолуције стигла је и изјава Ефраима Зурофа, највећег ловца на нацисте и практично израелског гуруа за питање геноцида, који је рекао „не причајте – то није био геноцид, били су ратни злочини и тако треба да се третирају, али није био геноцид“ – указао је Бранковић.

Након тога су, како каже, представници многих држава ставили прст на чело и процијенили шта би то могло да значи за њих с обзиром на то да се у Африци, Азији и Латинској Америци у посљедњих 30 година десила гомила сукоба.

Према његовим ријечима, све више чланица УН управо зато не показују првобитни елан и размишља да одустане од подршке резолуцији, што знају и велике силе, које су сравниле податке и озбиљно процијениле да немају одговарајућу већину да би резолуција имала пожељну политичку тежину.

– Због тога је доведена у питање чак и математичка ситуација у бројању. Уз то, 30-40 делегација уопште неће ни бити у сали, када се буде гласало, тако да је предлагаче резолуције све то навело на закључак да добро размисле о наредним корацима“, навео је Бранковић.

Он је додао да о застоју о процесу усвајања резолуције свједоче и поруке да још треба радити на тексту, што могу да причају ономе ко не зна шта то значи и да прибјегавау сличним изговорима.

– Не бих да звучим претерано оптимистички, али сам убјеђен да су велика дипломатска акција Србије и Зурофове изјаве довеле до тога да је 80 одсто шанса да предлагачи не изађу са резолуцијом и да ће је повући – рекао је Бранковић за Срну.

То се, како је навео, неће десити одмах и одједном, већ ће смишљати изговоре, а након тога вјероватно ћутати док не одлуче да у једном тренутку повуку резолуцију.

ИЗВОРсрна
Претходни текстДодик: Српска као демократско друштво створила услове за рад свих медија
Сљедећи текстПриштина забранила Арлову да посјети Космет за Васкрс