Насловна Најновије Брза цеста Бијељина-Соколац стратешки пројекат за источни дио Српске

Брза цеста Бијељина-Соколац стратешки пројекат за источни дио Српске

190
0

Предсједник Републике Српске Милорад Додик разговарао је са представницима кинеске компаније Шандонг о изградње брзе цесте Бијељина-Соколац.

Састанку су присуствовали и начелници општина и градова кроз које ће пролазити више од 160 километара дуга траса. За њих је реализација овог пројекта стратешки значајна за источни дио Републике Српске, јер ће допринијети привредном развоју ове регије. Обезбиједиће и бољу саобраћајну повезаност Републике Српске са Србијом.

Брза цеста, дужине 160 километара градиће се од Бијељине, преко Зворника, Милића, Хан Пијесака до Сокоца. Као жила куцавица источног дијела Републике Српске, ова цеста омогућиће брже и безбиједнији саобраћај, развој привреде и туризма.

Начелник Сокоца Милован Бјелица рекао је да управо преко ове оштине пролази велики број путника, посебно зими, до Јахорине.

Брзом цестом, Јахорина ће бити повезана са СКИ центром „Игришта“ у Власеници, чија је изградања при крају. Све то је и увод за привредну експанзију истока Српске.

– Циљ је да уз Јахорину увежемо сва села и градове и да имамо нови имплус живота – каже Мирослав Краљевић, начелник општине Власеница.

Изградњом овог стратешког саобраћајног пројекта, Зворник ће постати раскрсница свих путева. Биће побољшана саобраћајна комуникацију Српске и Србије, с обзиром на то да Србија има пројекат изградње ауто-пута Београд-Шабац, а затим Шабац-Лозница.

– То ће допринијети бржем промету робе и привредном развоју ове регије, што је предуслов опстанка на овим просторима – истиче Бојан Ивановић, градоначелник Зворника.

Генерални пројекат за брзу цесту Бијељина-Соколац урађен је прије двије године. Прошле године је потписан меморандум о међусобној сарадњи на пројекту изградње са кинеском компанијом Шандонг. У наредном периоду слиједи израда пројектне техничке документације.

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је да је Шандонг прихватио обавезу да изврши анализу колико би коштале поједине дионице.

– Потписан је Меморандуим о међусобној сарадњи на том пројекту. Кинеска компанија је прихватила обавезу да изврши анализу о појединим дионицама колики је то износ средстава, на који начин да се приступи рјешавању имовинских односа, а локалне заједнице да искажу свој интерес – рекао је Чубриловић.

Предсједник Српске очекује наставак успјешне сарадње с кинеским партнерима.

– Република Српска мора искористити своје развојне могућности, те инвеститорима понудити конкретне пројекте који треба да буду реализовани у наредном периоду. Развојну шансу која се отвара сарадњом с кинеским компанијама треба искористити на најбољи начин, јер за реализацију ових пројеката нема никаквих политичких условљавања – истиче Додик.

Додик је са представницима кинеске компаније Шандонг разговарао и о рјешавању текућих питања у вези са изградњом ауто-пута Бањалука-Приједор.

 
ИЗВОРРТРС
Претходни текстСтијена се обрушила на камион на путу Фоча-Сарајево, погинуо возач
Сљедећи текстТијана Бошковић најбоља поентерка првенства у Турској