Насловна Најновије Бројна реаговања на суђење Додику и Лукићу; Правда и право поново су...

Бројна реаговања на суђење Додику и Лукићу; Правда и право поново су пали на испиту у правосуђу БиХ

108
0

У Суду БиХ институцијама Републике Српске подршка и од српских званичника из Српске на свим нивоима власти у БиХ.

Кажу да је суђење предсједнику Милораду Додику и в.д. директору Службеног гласника Милошу Лукићу политички обрачун у којем Кристијан Шмит грубо злоупотребљава правосудне институције БиХ.

Истичу – процесурају се уставна структура, демократски поредак и суверенитет БиХ.

Правда и право поново су пали на испиту у правосуђу БиХ. Једино у Републици Српској бране принцип одговорности домаћих изабраних званичника и након избора успостављених институција. Бирани одговарају само бирачима – грађанима, а никако страном намјеснику. Кристијан Шмит, поручује српски члан Предсједништва, једноставно нема право да намеће законе.

– Није му дато право да мијења Кривични закон да би рекао да онај ко њега не поштује одлази у затвор и да се провуче кроз ово суђење. Сматрам да ми овдје улазимо у расплет када је у питању БиХ, зато што ово јесте суђење Уставу БиХ и БиХ, дубоко сам у то убијеђена – навела је Жељка Цвијановић, српски члан Предсједништва БиХ.

– Ово што се ради није будућност БиХ. Судија у првој реченици чита први пасус и једини – да је ово поступак против Милорада Додика јер не поштује високог представника. Нико из Републике Српске га не поштује и очекујем да овај суд подигне опужницу против свих званичника Српске јер не поштују Кристијана Шмита – истакао је Радован Вишковић, предсједник Владе Републике Српске.

Процес у Суду БиХ је политичка монтажа и напад на исказану изборну вољу у Српској. Посљедица ће бити у раду инистутуција БиХ, кажу представници Српске и додају да имају снагу да на адекватан начин бране интересе легитимно изабраног предсједника Српске.

– Овакви монтирани процеси контаминацијом америчког амбасадора и неких других амбасадора који овдје сједе у Сарајеву, потпомогнути неуставним Судом и Тужилаштвом, говоре у прилог да БиХ нема перспективу – тврди Сташа Кошарац, замјеник предсједавајуће Савјета министара БиХ.

– Ово дефинитивно угрожава безбједност и опстанак БиХ и само обустава поступка води нас у стабилност. Нико овдје није починио било какво кривично дјело, а поготово не предсједник Републике Српске. Ми, представници Републике Српске, нећемо прихватити ништа друго осим тога –  сматра је Ненад Нешић, министар безбједности у Савјету министара БиХ

Због догађаја из суднице предсједавајућа Клуба СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић послаће посланичко питање предсједнику Суда БиХ Ранку Дебевцу-како је у Суду свима забрањено уношење мобилних телефона, али представници ОЕБС-а, изгледа су изузетак.

– Били смо претресени као највећи криминалци и све нам је одузето пред улазак у судницу. Српски члан Предсједништва БиХ нема право да буде у судници, предсједник Владе Републике Српске нема право да буде у судници, а некаква дама из ОЕБС-а са телефоном има право. То је крајње некоректно и дискриминишуће – поручила је сања Вулић, предсједавајућа Клуба посланика СНСД-а у ПС БиХ.

Вулићева шаље питање и на адресу министра правде у Савјету министара Давора Бунозе због недоличног понашања судских полицајаца према предсједнику Републике Српске.

ИЗВОРртрс
Претходни текстОдгођен главни претрес у Суду БиХ против Додика и Лукића (ВИДЕО)
Сљедећи текстРогатица: Конкурс за додјелу стипендија