Насловна Најновије Будимир: Резултат гласања отвориће процесе који спречавају помирење

Будимир: Резултат гласања отвориће процесе који спречавају помирење

51
0
Министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске Жељко будимир изјавио је Срни да је резултат гласања о резолуције о Сребреници у Генералној скупштини УН показатељ да нема лаког наметања воље најважнијим органима УН и имаће политичке посљедице у БиХ кроз отварање свих оних процеса који спречавају помирење.
 

– УН су злоупотребљене од стране оних због су и настале, то јест Њемачке након што је слична реолуција одбијена ветом Русије и Кине у Савјету безбједности УН 2015. године. Сада се покушала злоупотријебити Генерална скупштина УН и у томе су успјели, али не на начин како су то они видјели – рекао је Будимир.

Он је нагласио да долазе друга времена, а на то указује и то да је велики број држава био уздржан, јер нису жељеле да учествују у оваквим мешетарењима.

– Иако је ово тешка одлука за нас, читав други пол моћи у свјетској политици био је против те резолуције. Није успјела интенција Нијемаца и Американаца да број гласова пређе 100 земаља – истакао је Будимир.

Он је додао да овакви документи траже консензус, то јест безусловну сагласност и да се у томе није успјело, а српска дипломатија је постигла озбиљене тактичке резултате.

Генерална скупштина УН усвојила је данас резолуцију о Сребреници са 84 гласа за, док је против и уздржано било 87 земаља.

ИЗВОРртрс
Претходни текстКовачевић: Већина свијета није подржала срамну резолуцију о Сребреници
Сљедећи текстСтевандић: Срби опет на правој страни историје; Двије трећине популације није гласало за резолуцију