Насловна Најновије Буноза: Најлогичније да виши суд буде у Источном Сарајеву

Буноза: Најлогичније да виши суд буде у Источном Сарајеву

233
0

Министар правде у Савјету министара Давор Буноза, рекао је да је став Венецијанске комисије, да у Источном Сарајеву буде сједиште вишег суда, уколико буде формиран како би био што ближе затвору БиХ у Војковићима.

Он сматра да, ако је суд који је првостепени и задужен за цијелу БиХ у једном ентитету, онда логично да у другом буде другостепени чије оснивање је предвиђено Нацртом закона о судовима.

„Био је приједлог Мостар, али сматрам да то није добро. Сматрам да је сврсисходно да то буде Источно Сарајево“, рекао је Буноза новинарима након сједнице Савјета министара на којој је на захтјев замјеника предсједавајућег Савјета министара Сташе Кошарца са дневног реда повучен Нацрта закон о судовима у БиХ.

Буноза је оцијенио да је „битно обезбиједити другостепени суд који ће бити у складу са Европском конвенцијом о људским правима“.

„На овом закон се ради 12 година и не бих рекао да постоје недоумице, него само неке ситне ствари које настојимо усагласити, почевши од назива, како би се требао звати, сједишта и кривичних надлежности“, каже Буноза.

Буноза је, говорећи о Закону о Уставном суду БиХ, навео да је закључком Савјета министара од 25. јула било предвиђено да се до краја августа усагласи закон о судовима БиХ и закон о спречавању сукоба интереса, а да се у септембру и октобру почне расправљати о Уставном суду БиХ.

„Ја ту мислим на реформу Уставног суда, спровођење одлука Уставног суда и регулисање питања страних судија. Парламентарна скупштина БиХ 21 годину избјегава да ријеши то питање и сад су парламентарци почели постављати то питање“, појаснио је Буноза.

Он је најавио да ће наредне седмице почети састанци којима ће присуствовати и стручњаци уставног права.

„Мени јесте Министартво правде Републике Српске послало своје приједлоге прописа, али ми нисмо о томе расправљали. Сљедеће седмице би се требали окупити и разговарати о тој врло тешкој теми“, рекао је Буноза и додао да је и Министарство правде Федерације БиХ доставило своје приједлоге.

ИЗВОРсрна, фото Глас Српске
Претходни текстЋосић: У застави исказано јединство народа
Сљедећи текстЋосић сутра уручује награде побједницима литерарног конкурса