Насловна Најновије Бјелица са члановима Удружења српских потомака и поштовалаца добровољаца 1912-1918

Бјелица са члановима Удружења српских потомака и поштовалаца добровољаца 1912-1918

159
0

Поводом 11. новембра, Дана примирја у Првом свјетском рату, начелник општине Соколац Милован Бјелица, чланови Удружења српских потомака и поштовалаца добровољаца 1912-1918 и делегација Амбасаде Републике Србије у БиХ сутра ће положиће вијенце на споменик у Сокоцу.

Соколачко Удружење потомака и поштовалаца добровољаца сваке године организује обиљежавање 11. новембра – Дана потписивања примирја у Великом рату.

Предсједник овог удружења Бранимир Ђурковић рекао је Срни да у оквиру обиљежавања буду положени вијенци на Споменик солунском добровољцу на којем су уписана 363 имена доборовљаца са подручја општине Соколац.

Ђурковић је подсјетио да ово удружење полагањем вијенаца обиљежава и 15. септембар – Дан почетка пробоја Солунског фронта када се слави и Дан српског јединства, слободе и националне заставе – заједнички празник Србије и Републике Српске.

Споменик српском добровољцима учесницима ратова за одбрану Србије од 1912. до 1918. постављен је крајем 2008. године на Сокоцу по узору на обиљежје српском ратнику испред Цркве Ружица на Калемегдану. 

Овај датум подсјећа на дан када су 1918. године у жељезничком вагону у Компијену, Силе Антанте потписале примирје са Њемачком и тиме окончале Први свјетски рат.

 

ИЗВОРРтвис
Претходни текстНаоблачење, послијеподне киша
Сљедећи текстСастанак владајуће коалиције у Бањалуци