Насловна Најновије Васић: Лаж и лицемјерје немају ништа са истинском вјером

Васић: Лаж и лицемјерје немају ништа са истинском вјером

155
0

Социолог из Источног Сарајева Владимир Васић, осудио је поступак фратра Мате Винцетића из Плехана, код Дервенте, који је у проповиједи вријеђао мигранте, али и припаднике других религија, наводећи да је слично поступио и Амир Махић, имам из Козарца код Приједора коме нису засметали странци већ комшије Срби.

Васић је напоменуо да се након свега фратар Винцетић, извинио свима које је својим ријечима повриједио.

„У БиХ, мање више, ствари тако функционишу — фратар који је на груб начин током мисе говорио о избјеглицама из ратом захваћених територија, називајући их `невјерницима` и `богоотпадницима`, а себе стављајући у улогу главног тумача Божијег логоса, након што се yзбуркала јавност – упутио је извињење“, рекао је Срни Васић.

Fra Vincetić nakon skandala: 'Kristove 'teške riječi' upućene jednoj ženi poganki u evanđelju nespretno sam uzeo...' | DEPO Portal

Он је истакао да лаж и лицемјерје немају ништа заједничко са истинском вјером.

„И фратар Винцетић и имам Махић обрукали су мантију и ахмедију. Упутили су некаква `извињења`, која у себи имају мрвицу вјере, а громаду лажи“, оцијенио је Васић.

Према његовим ријечима, ружно је и тужно што се мантије и ахмедије, олтари и нимбери, солеје и амвони од појединаца залуталих у богослужбу злоупотребљавају и користе као механизми сегрегације умјесто хомогенизације.

„Охол је онај фратар коме је дата плодна земља, а он у њу коров насели. Пљувати, па опет лагати – не иде! Није то ни покајање већ презрена лаж која изазива бунт, презир и буру реакција“, истакао је Васић.

У мјесту Плехан код Дервенте фратар Мате Винцетић је у проповиједи вријеђао мигранте, али и припаднике других религија, након чега се „извинио свима које је својим ријечима повриједио“.

Додик: Имам Махић говором мржње у Козарцу о Светом Сави и СПЦ повриједио све Србе - Све о Српској

У фебруару је имам из Козарца код Приједора Амир Махић, у свом обраћању вјерницима, српског светитеља Саву назвао „зачетником фашизма“, а Српску православну цркву „сектом“.

ИЗВОРсрна, фото Депо.ба, Све о Српској
Претходни текстРади се проширење водоводне и канализационе мреже у Источном Новом Сарајеву
Сљедећи текстНа подручју Сарајевско-романијске и горњодрињске регије, све је спремно за почетак школске године