Насловна Најновије „Васкршња туцијада“ у Парохијском дому цркве Светог пророка Илије на Сокоцу

„Васкршња туцијада“ у Парохијском дому цркве Светог пророка Илије на Сокоцу

277
0

На „Васкршњој туцијади“ одржаној данас у Парохијском дому цркве Светог пророка Илије на Сокоцу прва награда за најјаче јаје међу 60 учесника уручена је Нини Мумовић, за најбоље нашарано Лазару Јокићу, а за најмлађег учесника проглашен је четворомјесечни Ђорђе Марић.

У категорији најјаче васкршње јаје друга награда је припала Матеју Пајићу, а трећа Николини Нешковић, а у категорији најбоље украшено јаје друга награда је уручена Дуњи Елез и трећа Андрији Савчићу.

У Удружењу „Свети Василије Остошки“ захвалили су свештенству Црквене општине Соколац који им већ трећу годину помажу организовање „Васкршње туцијаде“ за дјецу узраста до 15 година.

Раде Косорић из овог удружења рекао је да је оно настало у августу 2019. на иницијативу младића и дјевојака учесника поклоничког путовања до манастира Острог и свештенства Црквене општине Соколац.

Према његовим ријечима, чланови Удружења „Свети Василије Острошки“ уручили су јуче 28 поклон пакета са прехрамбеним производима најугроженијим породицама на подручју општине Соколац и једаној вишечланој породици на Стјеницама, општина Рогатица.

У оквиру ове акције под називом „Дарујем да те обрадујем“, чланови удружења су сакупљали прехрамбене производе које су суграђани добровољно даровали.

Косорић је најавио да ће у организацији овог удружења 6. маја група од 45 ходочасника са Сокоца и сусједних општина 14. пут кренути на поклоничко путовање ка манастиру Острог.

Према његовим ријечима, поклоничко путовање до сада је прешло више од 100 ходочасника, под мотом „За овај пут потребно је труда, тамо гдје идемо дешавају се чуда“.

„Њихов шестодневно пјешачење на путу дугом око 230 километара и прича вриједна дивљења прерасли су у традицију која окупља све већи број оних који желе да крену на овај свети пут, на коме својим примјером показују да се вјером и добром вољом све препреке могу прећи“, истакао је Косорић. 

 

 

ИЗВОРсрна, фото РТВИС
Претходни текстИгору Врачару злато на Европском купу за сениоре у Дубровнику
Сљедећи текстШиром Источног Сарајева организоване Туцијаде и украшавања васкршњих јаја (Васкрс)