Насловна Најновије Велики број вјерника пристиже у манастир Острог

Велики број вјерника пристиже у манастир Острог

714
0

Велики број вјерника из региона је, пред васкршње празнике, у посети манастиру Острог, који је најпосјећенија светиња Српске православне цркве у Црној Гори.

На празник Велики четвртак највише вјерника је дошло из Црне Горе, Србије и Републике Српске, како би се поклонили моштима Светог Василија Острошког.

У посјети Острогу су и бројне групе странаца из разних дијелова свијета.

У манастиру је јутарња служба почела у седам сати и у наставку литургија, а велико бденије са читањем 12 „страсних“ јеванђеља биће служено од 17 часова.

Све православне цркве данас обиљежавају Велики четвртак, успомену на Тајну или Посљедњу вечеру Исуса Христа и његових ученика на којој су установљени најсветији канони хришћанске цркве и прије свих, света тајна причешћа, најсветија тајна евхаристије.

SUTRA SVETI VASILIJE OSTROŠKI Manastir Ostrog mjesto hodočašća za vjernike  svih religija - Srpskainfo

Велики Четвртак један је од најзначајнијих догађаја у току Велике или Страдалне недјеље у којој, према хришћанском предању, почиње и завршава се Христово страдање и његова земаљска мисија за спас човјечанства.

На Велики четвртак обиљежавају се четири важна догађаја – свето прање ногу ученицима, Тајна вечера, чудесна молитва и издаја сина Божијег.

Према јеванђелским записима, Христос је на Тајној вечери благословио хљеб и подијеливши га апостолима рекао: „Ово је тијело моје које се за вас ломи ради опроштења гријехова“.

Велики број вјерника под Oстрогом, митрополит служи литургију - Glas Srpske

Затим је узео чашу вина и рекао: „Пијте из ове чаше сви, ово је крв моја Новога Завјета, која се пролива за вас и за многе, ради отпуштања гријеха“.

Ове ријечи Христове понављају се до данас на литургијама прије причешћа.

Исус је на Велики четвртак својим ученицима опрао ноге, учећи их да служе једни другима и говорио о предстојећем страдању.

Усљедила је Јудина издаја, након чега су војници ухватили Исуса у Гетсиманском врту.

У свим храмовима СПЦ на овај празник се служи литургија Светог Василија Великог, која се служи 10 пута годишње, на све велике православне празнике.

Претходни текстРедитељ „Кума“ има нови филм
Сљедећи текстДодик: Српска као демократско друштво створила услове за рад свих медија