Насловна Најновије Вечерас 95. додјела награде Оскара

Вечерас 95. додјела награде Оскара

110
0

Свечана 95. церемонија додјеле Оскара, награда америчке Академије филмских умјетности и науке биће одржана касно вечерас у позоришту Долби у Лос Анђелесу, а ове године је фаворит комедија „Everything Everywhere All At Once“.

Необична прича о власници једне перионице уроњеној у паралелне универзуме, освојила је највише, 11 номинација за Оскара. Филм је послије номинација добио још неколико америчких награда.

Редитељски дуо Данијел Кван и Данијел Шајнерт освојио је у Холивуду награду америчког Удружења редитеља. Филм је прошле године био велики хит. Зарадио је око 100 милиона долара широм свијета. Комедија је освојила и награду Америчког удружења продуцената као најбољи филм.

По девет номинација су добили њемачки филм „На Западу ништа ново“ као и ирска трагикомедија „The Banshees of Inisherin“.

Остварење „На Западу ништа ново“ њемачког редитеља Едварда Бергера освојило је награду за најбољи филм на недавној додјели награда Британске Академије за филмску и телевизијску умјетност (БАФТА). Бергер (53) освојио је још једну награду БАФТА за најбољег редитеља за филм који је адаптација истоименог романа Ериха Ремарка.

Награде ДГА, ПГА и БАФТА, које се додјељују прије Оскара, често су поуздани показатељи ко би могао да освоји престижњу награду Академије филмских умјетности и науке.

Остварење „Елвис“ о легенди рокенрола Елвису Прислију добило је осам номинација, док је филм Стивена Спилберга „The Fabelmans“ добио седам номинација.

Прошлогодишња додјела Оскара на којој је остварење „CODA“ редитељке Шан Хедер добитник Оскара за најбољи филм, обиљежена је инцидентом.

Глумац Вил Смит се током церемоније попео на бину, и видно љут, ошамарио је комичара Криса Рока који се нашалио на рачун обријане главе Вилове супруге Џејд Пинкет Смит, која пати од алопеције, значајног губитка косе.

Смит је Року рекао да не помиње његову жену, док је комичар послије добијеног шамара рекао да је то „највећа ноћ у историји телевизије“. Рок је упоредио обријану главу Вилове супруге с обријаном главом глумице Деми Мур у филму „Џи Ај Џејн“ Ридлија Скота из 1997. године.

Потом се Смит извинио примајући Оскара за најбољег глумца. „Љубав вас тјера да чините луде ствари“, рекао је глумац. Академија је потом реаговала и осудила Смитов поступак.

За сада се не зна да ли ће овогодишњи домаћин церемоније комичар Џими Кимел поменути тај инцидент.

Поп пјевачица Ријана пјеваће на церемонији пјесму из филма „Црни пантер: Ваканда заувијек“. Поп звијезда ће пјевати свој хит „Lift Me Up“, који је номинован у категорији најбоље оригиналне пјесме.

Оскар се додјелује у 24 категорије. Награду представља позлаћена статуета направљена од британијума на црној металној основи, дугачка 13,5 инча (34 центиметара) и тешка 3,85 килограма. Приказује витеза направљеног у стилу арт декоа, како држи крсташки мач стојећи на ролни филма.

Свечана церемонија на којој се проглашавају побједници, једна је од најугледнијих церемонија додјеле награда у свијету. Уједно је и најстарија свечаност додјеле награда у медијима.

Церемонија ће бити одржана у позоришту Долби у Лос Анђелесу.

Номинације за најбољи филм:

– „Everything Everywhere All at Once“

– „The Banshees of Inisherin“

– „The Fabelmans“

– „Tar“

– „Top Gun: Maverick“

– „Avatar: The Way of Water“

– „Elvis“

– „All Quiet on the Western Front“

– „Women Talking“

– „Triangle of Sadness“

Номинације за најбољу режију:

– Мартин Мекдона, „The Banshees of Inisherin“

– Данијел Кван и Данијел Шајнерт, „Everything Everywhere All at Once“

– Стивен Спилберг, „The Fabelmans“

– Тод Филд, „Tar“

– Рубен Остлунд, „Triangle of Sadness“

Номинације за најбољег глумца:

– Остин Батлер

– Колин Фарел

– Брендан Фрејзер

– Пол Мескал

– Бил Наји

Номинације за најбољу глумицу:

– Кејт Бланчет

– Ана де Армас

– Андреа Рајсбороу

– Мишел Вилијамс

– Мишел Јео

Номинације за најбољу мушку споредну улогу:

– Брајан Тајри Хенри

– Џад Херш

– Брендан Глисон

– Бери Кеоган

– Ке Хуи Кван

Номинације за најбољу женску споредну улогу:

– Анђела Басет

– Хонг Чау

– Кери Кондон

– Стефани Хсу

– Џејми ли Кертис

Номинације за најбољи страни филм:

– „На Западу ништа ново“, Њемачка

– „Аргентина, 1985“, Аргентина

– „Close“, Белгија

– „ЕО“, Пољска

– „The Quiet Girl“, Ирска

Претходни текстУ Српској рођено осам беба
Сљедећи текстДодик: Република Српска ће правно уредити свој јавни простор