Насловна Најновије Већи цензус реалан, обавезно гласање без шансе

Већи цензус реалан, обавезно гласање без шансе

113
0
Највише шанси за усвајање свега што је стављено на документ у вези са измјенама Изборног закона БиХ, има приједлог за повећање цензуса, што би, према ријечима стручњака, смањило хаос на политичкој сцени.
 
Наиме, повећање цензуса за четири одсто за локалне, а на пет одсто за опште изборе, те да мандат припада странци, али и да изборне листе буду затворене и укинуте преференције, само су неки од приједлога о којима ће се водити полемика идућих дана, када је ријеч о измјенама Изборног закона.
“Већ дуже се размишља о повећању цензуса на пет одсто, али би то требало урадити и за локалне и опште изборе. Тиме би уозбиљили политичку сцену, јер велики број странака учествују на изборима. Многима није циљ мандат него су неки други интереси у питању. Политика је постала бизнис. Требало би морално да прочистимо многе ствари па онда ићи ка оном што је примјењиво  у државама нормалне демократије“, рекао је “Гласу” бивши члан Централне изборне комисије (ЦИК) Вехид Шехић.Вехид Шехић: ЦИК мора да спријечи фиктивни упис бирача - Glas Srpske
Са друге стране, Шехић наводи да је одувијек био противник затворене листе.
“Треба размишљати о смањењу преференција на максимално пет. Такође, мандат не може припадати странци, јер према европским стандардима, он припада изабраном званичнику“, навео је Шехић.
Шехић сматра да одузимање мандата и затворене листе неће проћи.
“И друге државе и политичке странке боре се да буду отворене листе. То већ имамо у Хрватској, док у Србији постоји иницијатива као и у Црној Гори. Треба гласати и за странку, али и за оне у које бирачи имају повјерења, па ко добије највише преференција он би и требало да буде посланик“, поручио је Шехић и додао да су и 2005. и 2006. године постојали покушаји затварања листе.Највише пажње изазвао је приједлог да излазак на биралишта буде обавезан, а Шехић наводи да се о томе и раније размишљало.

“То је тешко јер код нас 50 одсто грађана изађе на изборе. Како уопште наплатити новчане казне од друге половине. Ако се не плати новчана казне она се претвара у затворску. Куда са милион и по људи? Гдје их смјестити?“, упитао је Шехић. 

Наводи да поједине државе у свијету имају обавезно гласање, али то су, наглашава, углавном уређене земље.

“Прво би требало уредити систем па онда размишљати о томе“, поручио је Шехић.

Теме за разговор у вези са измјенама Изборног закона БиХ биће и обезбјеђење софтвера за идентификацију бирача и издавање гласачких листића, али и избор чланова Предсједништва БиХ.

“Треба увести нове технологије у изборни процес и електронску идентификацију бирача, као и скенер. Тада ћемо имати већи број грађана на биралиштима. На тај начин вратили би и повјерење грађана. Многи не излазе на изборе због сумње у фалсификовање резултата“, рекао је Шехић.

Када је ријеч о избору чланова Предсједништва, сматра да је потребно имплементирати одлуке Европског суда за људска права у Стразбуру те посебно при томе водити рачуна о одлуци у случају “Зорнић”.

“То је обавеза. Мора се испоштовати оно што пише у одлукама Европског суда за људска права“, додао је Шехић.

Он поручује да је потребно водити рачуна о грађанима бирачима, а никако закон прилагођавати политичким странкама.

“Изборни закон као један од најбитнијих у свакој држави требало би да прође и јавну расправу, да се укључе не само актери власти, него и друге странке и стручна јавност. Треба расправљати који су то модалитети најбољи који ће заштитити интерес бирача на изборима“, закључио је Шехић.

Са друге стране, изборни аналитичар у коалицији “Под лупом” Срђан Остојић сматра да би требало увести нове технологије у изборни процес, како идентификације бирача тако и гласачких листића. 

Srdjan Ostojić - Executive Director - Perpetuum Mobile - Institute for Youth and Community Development | LinkedIn

“Већ годинама нове технологије покушавамо да ставимо у фокус приче када је изборни систем у питању. Грађани су за то. Када су друге ствари у питању оне представљају олакшање за одређене политичке партије, ту прије свега мислим на мандат и повећање цензуса. Међутим, мишљења међународних институција су да је то демократски корак уназад“, рекао је Остојић.

Када је ријеч о преференцијама и затвореним листама сматра да у тим случајевима поједини не би имали могућност да напредују и буду изабрани, него би политичка партија одређивала ко би био представник народа.

“Када су у питању измјене крупних ствари, које се дотичу и Устава, тешко је постићи свеопшти консензус“, закључио је Остојић.

Предсједник РС Милорад Додик, сматра да би Изборни закон могао да буде финализован током фебруара.

“Током претходне седмице одржан је један од продуктивнијих састанака лидера странака које чине власт на нивоу БиХ. Било би веома добро да се постигнути договор сада и имплементира и сматрам да бисмо Изборни закон могли да финализујемо током фебруара“, написао је Додик на друштвеним мрежама.

Маријана Миљић Бјеловук

ИЗВОРГлас Српске
Претходни текстТребињски глумац Митар Милићевић осваја позорнице и екране
Сљедећи текстОЦ Јахорина: Сутра додјела скија и кацига дјеци