Насловна Најновије Видовић: Предложени буџет за наредну годину 5,383 милијарде КМ

Видовић: Предложени буџет за наредну годину 5,383 милијарде КМ

163
0
Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић рекла је у Народној скупштини да Приједлог буџета Српске за идућу годину износи 5,383 милијарде КМ, што представља увећање од 873 милиона КМ, односно 19,4 одсто у односу на други ребаланс буџета за ову годину
 
Образлажући у Скупштини овај приједлог, који се разматра по хитном поступку, Видовићева је рекла да се у 2023. години очекује раст привредне активности по стопи од 3,1 одсто.

Она је оцијенила да предложени буџет води бригу и о становништву и о привреди, да Српска није презадужена и да тренутно редовно сервисира своје обавезе.

Видовићева је рекла да укупни буџетски приходи и примици за нефинансијску имовину износе 4,142 милијарде КМ.

Порески приходи у Приједлогу буџета износе 3,822 милијарди КМ, што је, каже Видовићева, више за 338,7 милиона КМ у односу на пореске приходе планиране другим ребалансом буџета.

– Приходи од пореза на доходак су планирани у износу од 226,4 милиона КМ, што је увећање од 18,8 милиона КМ. Приходи од пореза на добит су планирани у износу 371,7 милиона КМ и већи су за 11 одсто или 36,8 милиона КМ у односу на други ребаланс – рекла је Видовићева.

Према приједлогу буџета за идућу годину, приходи од индиректних пореза који припадају буџету Српске износиће 1,907 милијарди КМ, што је увећање за 177,5 милиона КМ.

Приходи по основу доприноса за ПИО планирани су, каже Видовићева, у износу 1,296 милијарди КМ и већи су за 105,3 милиона КМ у односу на други ребаланс.

Она истиче да је предложеним буџетом планирано увећање текућих дознака за породичне, личне и цивилне инвалиднине, у укупном износу од 21,5 милиона КМ, мјесечног борачког додатка, у износу од 9,7 милиона КМ, дознака за незапослене демобилисане борце млађе од 60 година, у износу од 1,5 милиона КМ.

Видовићева је рекла да су планирана и средстава за пружање финансијске помоћи незапосленом родитељу четворо и више дјеце у Српској која ће укупно износити 70 милиона КМ.

– Планирана су повећања на позицији расхода за лична примања која износе 1,132 милијарди КМ и већи су за 126,4 милиона КМ, јер је планирано повећање плата запослених који примају плату из буџета Републике за пет одсто – рекла је Видовићева.

Она је додала да ће повећање пензија од 1. јануара наредне године бити 13,5 одсто или за 184 милиона КМ.

– И за борачке категорије повећана су издвајања од 13,5 одсто и већа су за 40,3 милиона КМ – рекла је Видовићева и додала да су повећана издвајања за здравство 56,4 милиона и за образовање 58,6 милиона КМ.

Она је навела да ће субвенције у идућој години износити 236,9 милиона КМ, што представља увећање од 96,8 милиона КМ.

– На позицији субвенција планирана су знатно виша средства у односу на други ребаланс која су у највећој мјери резултат увећања средстава за подстицај развоја пољопривреде и села, које су више за 105 милиона КМ и износиће укупно 180 милиона КМ. Планирана су средства за подстицај за повећање плата радницима у износу 15,6 милиона КМ, а 14,6 милиона за нове технологије – рекла је Видовићева.

Она је рекла да су јавне инвестиције које се финансирају из буџета планиране у износу 70 милиона КМ.

Министар финансија каже да су буџетски расходи 4,248 милијарди КМ.

– Ми у 2023. години за отплату дуга морамо вратити 1,148 милијарде КМ, али то неће утицати на стабилност буџета, јер су приходи већи од расхода, а очекује се да се година заврши са мањом задуженошћу него што је то сада – рекла је Видовићева.

Она је додала да је буџетски дефицит 236 милиона КМ.

– Сматрам да ће бити мањи ако се у наредној години стање поправи и смањи инфлација – рекла је Видовићева.

ИЗВОРсрна
Претходни текстСавјет безбједности о БиХ; Алкалај одустао од говора
Сљедећи текст„Јефимија – Јелена Мрњавчевић“ – Прва монодрама на 27.Фестивалу малих сцена и монодрамe