Насловна Најновије Више од 400 особа приведено у Русији током одавања почасти Наваљном

Више од 400 особа приведено у Русији током одавања почасти Наваљном

100
0

Више од 400 особа приведено је широм Русије на окупљањима на којима је одавана почаст руском опозиционом лидеру Алексеју Наваљном, који је у петак преминуо у руском затвору, саопштила је група за људска права ОВД-Инфо.

Како је наведено, у више од десет градова полиција је до суботе увече привела 401 особу, највише у Москви и Санкт Петербургу.

Више од 200 грађана ухапшено је у Санкт Петербургу, а међу њима је и Григориј Микнов-Војтенко, свјештеник Апостолске православне цркве, вјерске групе која је независна од Руске православне цркве.

Како је навео ОВД-инфо, он је прије преко друштвених мрежа позвао на помен Наваљном, а оптужен је за организовање скупа, али је након хапшења хоспитализован због можданог удара, пренио је АП.

Судови у Санкт Петербургу наложили су затворске казне у трајању од једног до шест дана за 42 особа које су притворене у петак, док је деветоро грађана добило новчане казне, рекли су званичници суда.

У руској престоници, Москви, најмање шест особа је добило казну затвора у трајању од 15 дана, наводи ОВД-Инфо.

Стотине грађана изашле су у петак и суботу на улице десетина руских градова гдје су на импровизованим меморијалним местима палили свијеће и остављали цвијеће како би одали почаст Наваљном, упркос томе што је московско тужилаштво претходно упозорило грађане да не учествују на протестима на које их позивају преко интернета и друштвених мрежа.

Вијест о смрти Наваљног стигла је мjесец дана прijе предсjедничких избора у Русији за које се очекује да ће Путину обезбиједити још шест година на власти.

Руски опозиционар био је иза решетака откада се вратио из Њемачке, у јануару 2021. године. Од тада је добио три затворске казне, по више оптужби које је одбацио као политички мотивисане.

ИЗВОРТанјуг
Претходни текст„Пулс града“, 18.02.2024. године (Видео)
Сљедећи текстУ Српској рођено још 15 беба