Насловна Вијести Република Српска Влада покренула пројекат израде социјалне карте Српске: Предвиђене три фазе, подијељени задаци

Влада покренула пројекат израде социјалне карте Српске: Предвиђене три фазе, подијељени задаци

127
0

 Влада Републике Српске усвојила је данас информацију о покретању пројекта израде социјалне карте Српске с циљем стварања јединствене евиденције у области социјалне заштите, а Министарство финансија задужено је да за израду приједлога пројектног задатка обезбиједи 250.000 КМ без ПДВ-а.

Ријеч је о јединственом информационом систему – регистру који би требао да садржи податке о социјално-економском статусу лица корисника права и услуга из области социјалне заштите, саоптено је из Бироа Владе Републике Српске за односе са јавношћу.

-Циљ успостављања информационог система – регистра јесте стварање јединствене евиденције у области социјалне заштите, као и успостављање механизама за провођење рационалне и ефикасне социјалне заштите засноване на подацима о социјално-економском статусу појединца и породице у којој живи – наводи се у саопштењу.

Развојем информационог система – регистра социјалне карте, као и доношењем закона о социјалној карти успоставила би се база социјално – економског статуса појединца корисника одређеног права и са њим повезаних лица, начин обједињавања, садржај, кориштење и чување података, формирање и просљеђивање нотификација са другим информационим системима, наводи се у саопштењу.

У саопштењу се додаје да је предвиђено да Пројекат израде социјалне карте Републике Српске буде реализован у три фазе: фазу анализе постојећег стања у областима релевантним за израду социјалне карте и израда приједлога пројектног задатка техничког рјешења, фазу успостављање интероперабилног информационог система за социјалну карту, те фазу аутоматизованог спровођења управних поступака у информационом систему за социјалну карту.

-По изради приједлога пројектног задатка – приједлога техничког рјешења, упоредо са другом фазом, планиран је и завршетак Нацрта закона о социјалној карти – истиче се у саопштењу.

Влада је задужила Министарство здравља и социјалне заштите и Министарство рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске да приступе идентификацији свих надлежних органа који воде управне и друге поступке и/или посједују податке релевантне за израду социјалне карте.

Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво и Генерални секретаријат задужени су да, у сарадњи са надлежним органима, управљају и спроводе процес успостављања интероперабилног информационог система за социјалну карту Републике Српске, наводи се у саопштењу.

Обавеза Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво јесте да предузме активности на изради детаљног приједлога пројектног задатка за успостављање интероперабилног информационог система за социјалну карту Републике Српске с циљем идентификације и анализе релевантних прописа, квалитета постојећих електронских евиденција, регистара, података и техничке спремности институција за спровођење пројекта, као и идентификовања потенцијалних ризика у реализацији и вриједност укупне инвестиције.

-Задужени су сви органи надлежни у областима релевантним за израду социјалне карте да, у сврху ефикасне реализације пројекта, обезбиједе и доставе потребне информације које се односе на провођење управних поступака у њиховој надлежности, као и да омогуће увид у регистре и базе података из њихове надлежности – наводи се у саопштењу.

ИЗВОРГлас Српске
Претходни текстЗемљотрес код Загреба, осјетио се и на сјеверу Српске
Сљедећи текстПале, отворена изложба радова насталих на Међународној ликовној колонији, прилог РТВИС, 9.2.2023. (ВИДЕО)