Насловна Најновије Влада Српске наставља са мјерама за унапређење положаја радника

Влада Српске наставља са мјерама за унапређење положаја радника

45
0

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић, поручио је да ће Влада Српске наставити да доноси мјере које ће утицати на унапређење положаја радника, смањење броја незапослених и повећање плата.

Егић је, у изјави Срни поводом 1. маја – Међународног празника рада, нагласио да Република Српска са својом малом економијом успијева да у глобалним турбулентним временима одржи стабилност и обезбиједи раст плата и броја запослених.

Он је напоменуо да је крајем прошле године најнижа плата порасла са 700 на 900 КМ и да се Влада Републике Српске на ову одлуку одлучила након што није постигнута сагласност на Економско-социјалном савјету.

„Ово је највеће повећање најниже плате у задњих десетак и више година, а све с циљем побољшања статуса радника и њиховог квалитета живота“, рекао је Егић.

Он је истакао да нема негативних ефеката овог повећања, а на шта су упозоравали послодавци, те је додао да ће бити настављене анализе.

Према његовим ријечима, просјечна нето плата у марту ове године износила је 1.394 КМ.

„Намјера Владе Републике Српске јесте да ишчезне сива економија, да се смањи или елиминише исплата дијела зараде у коверти, што је у одређеној мјери постигнуто и о томе брину надлежни контролни органи“, истакао је Егић.

Он је навео да се на евиденцији Завода за запошљавање налази око 58.000 лица, а да их је у истом периоду лани било више од 62.000.

„Имамо константан тренд смањења броја незапослених. У складу са спровођењем Акционог плана запошљавања 2023-2025. године, прошле године смо имали неколико програма који су дали ефекте. Закључно са 29. фебруаром, запослено је 1.749 лица по програмима за запошљавање из прошле године“, нагласио је Егић.

Он је навео да се радило на реализацији програма запошљавања дјеце погинулих бораца, демобилисаних бораца и ратних војних инвалида за шта је усмјерено десет милиона КМ, те на мјери враћања пореза и доприноса за шта издвојено пет милиона КМ, као и на програм запошљавања Рома за шта је издвојено 63.000 КМ.

Ресорни министар честитао је Међународни празник рада свим радницима у Републици Српској, те поручио да ће Министарство и Влада Српске у сарадњи са послодавцима и синдикатом наставити да ради у интересу радника.

ИЗВОРсрна, фото илустрација Srpskacafe
Претходни текстПретежно облачно и нестабилно, послије подне киша
Сљедећи текстУ егзодусу народа Западне Славоније прије 29 година убијено готово 300 Срба