Насловна Најновије Влада Српске одобрила 471.900 КМ за социјално збрињавање радника

Влада Српске одобрила 471.900 КМ за социјално збрињавање радника

218
0

Влада Републике Српске донијела је данас одлуку о одобравању 471.900 КМ за потпуну и дјелимичну уплату доприноса за пензијско и инвалидско осигурање за 187 радника из осам предузећа, који су процесом стечаја или ликвидације предузећа остали без запослења.

Средства намијењена за социјално збрињавање радника биће дозначена Фонду ПИО Републике Српске, саопштено је из Бироа Владе за односе са јавношћу након данашње сједнице.

За уплату доприноса за пензијско и инвалидско осигурање за 176 радника предузећа „Далековод ТКС“ из Добоја предвиђено је 417.700 КМ, а 54.199 КМ за исте намјене за 11 радника из седам предузећа који су се пријавили на јавни позив Фонда ПИО, а са уплатом ових средстава стичу услове за старосну пензију.

Влада је донијела одлуку о давању сагласности на План утрошка средстава за реализацију пројекта бањске рехабилитације чланова Удружења пензионера Републике Српске за период од 1. јануара до 30. септембра ове године, а овогодишњим буџетом за ове намјене планирано је 500.000 КМ.

У саопштењу подсјећају да Министарство рада и борачко инвалидске заштите од 2019. године издваја средства за реализацију пројекта бањске рехабилитације чланова Удружења пензионера Српске, истичући да је од 2019. године до 2022. године одобрено укупно 1.100.000 КМ.

Овај вид рехабилитације до сада је користило око 2.009 корисника у здравственим центрима „Бања Врућица“ у Теслићу, Завод за физикалну медицину и рехабилитацију „Др Мирослав Зотовић“, „Вилина Влас“ у Вишеграду, „Мљечаница“ у Козарској Дубици, ЗТЦ „Кулаши“ у Прњавору и „Дворови“ у Бијељини.

УСПОСТАВЉАЊЕ ЦЕНТРАЛНОГ ИНФОРМАЦИОНОГ СИСТЕМА У УГОСТИТЕЉСТВУ

Влада Републике Српске утврдила је данас Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о угоститељству којим се успоставља централни информациони систем у области угоститељства и настоји смањити зона сиве економије у овој области.

Систем садржи све релевантне податке о пружаоцима услуге смјештаја, објектима за смјештај и гостима, посредством којег се врши њихова евиденција и уносе други подаци проистекли из обављања угоститељске, односно туристичке дјелатности.

Систем електронске пријаве поједностављује пријаву и одјаву домаћих и страних туриста, евиденцију уплаћених боравишних такса, смањује број административних процедура и олакшава пословање угоститељима, а туристима обезбјеђује виши квалитет услуга, смјештај у легалним угоститељским објектима.

Институцијама и органима управе доноси унапређење статистичког праћења туристичког промета, анализу и увид у базу података о смјештајним објектима и пружаоцима угоститељских услуга смјештаја и чини ефикаснији систем наплата боравишних такса/сузбијање сиве економије и унапређење конкурентности, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

Овим законом се дефинише и појам „угоститељске услуге“ којим се омогућава угоститељима да у случају када гост користи више услуга у истом угоститељском објекту, по окончању пружања услуга госту изда један прописан рачун за све пружене услуге.

Овим законом предвиђено је да јединице локалне самоуправе на чијој територији се угоститељски објекат налази врши категоризацију хостела и објеката сеоског туризма.

Имајући у виду да је сеоски туризам једна од водећих грана развоја туристичког сектора, неопходно је да се постигну одређени стандарди у пружању тих услуга и тиме постигне боља понуда у овој области.

Такође, с циљем даљег повећања броја пружалаца услуга на селу у објекту сеоског туризма, укинуто је ограничење о питању броја гостију којима се истовремено могу пружати услуге смјештаја, односно исхране и пића.

Нацртом закона се мијењају услови за обављање угоститељске дјелатности у угоститељским објектима врсте апартман, кућа за одмор и соба за изнајмљивање.

Предложеним законским рјешењем предвиђа се да физичка лица, која нису регистрована код надлежног органа јединице локалне самоуправе, обављају угоститељске услуге у једном објекту који је у његовом власништву.

Досадашњим законским рјешењем се дозвољавало да угоститељи обављају угоститељске услуге у апартманима, кућама за одмор или собама за изнајмљивање који су у њиховом власништву или у власништву његовог брачног или ванбрачног супружника, крвних сродника у правој линији до трећег степена сродства или у побочној линији до другог степена сродства.

Такође, Нацртом закона се смањује смјештајни капацитет угоститеља који пружају услуге смјештаја, исхране и пића у апартманима, кућама за одмор и собама за изнајмљивање, на начин да се предвиђа да је максималан смјештајни капацитет четири смјештајне јединице, односно осам кревета.

Овом законском нормом настоји се да се смањи зона сиве економије у области угоститељства и да се посредно побољша положај хотела, мотела и пансиона на тржишту.

ИЗВОРртрс
Претходни текстОдбојкаши Србије против Чешке у недјељу од 18 часова
Сљедећи текстУ Грчкој нестао аустријски пар на меденом мјесецу, број жртава порастао на четири