Насловна Најновије Влада ће донијети конкретне мјере у вези са штетом од невремена

Влада ће донијети конкретне мјере у вези са штетом од невремена

199
0

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић изјавио је данас да ће Влада донијети конкретне мјере у вези са штетом насталом на пољопривредним усјевима у недавном невремену и апеловао да се тржни центри у Српској укључе у откуп домаћег поврћа.

Након што је са градоначелником Лакташа Мирославом Бојићем посјетио пољопривредна имања на којима је у невремену причињена велика материјална штета на усјевима и на стамбеним објектима, Минић је рекао да се никада до сада није десило да Влада није одреаговала на штету, те да ће и овај пут то учинити на основу информације које прикупи на терену.

Он је навео да ће сви пољопривредни произвођачи који буду обнављали пластенике у смислу набавке најлона моћи да остваре подстицај у идућој години када ће, како је истакао, максимално бити фаворизоване капиталне инвестиције, текућа призводња и све што се односи на очување домаће производње, док ће неке друге мјере бити смањене.

Минић је рекао да постоји одређена опструкција код осигурања усјева од осигуравајућих кућа у смислу услова и премије осигурања.

„Подржавам приједлог да се Влада Републике Српске максимално укључи у причу о осигурању неких капиталних објеката, јавних установа, предузећа и грађана“, истакао је Минић.

Градоначелник Лакташа Мирослав Бојић рекао је да је незапамћено невријеме праћено градом и јаким ољуним вјетром недавно походило жупски и лијевчански крај, поготово села Косјерово и Мрчајевце.

„Огромна је штета на повртларским и воћарским културама, док код кукуруза очекујемо одређен опоравак. На подручју Лакташа имамо доста кућа којима су оштећени кровови, објекти на имањима и помоћни објекти“, објаснио је Бојић.

Бојић је рекао да град тренутно прима захтјеве од пољопривредника за штету, али остаје да се види какве ће мјере о том питању доносити Влада, на основу којих ће услиједити мјере локалне заједнице.

Пољопривредник Милош Кошпић из Мрчајеваца код Лакташа рекао је новинарима да је велика штета настала на пољопривредним усјевима и на стамбеним објектима, наводећи да је град полупао око 15 одсто лубенице, а остатак има ожиљке и ова производња пропада, а на средње раном купусу у фази завијања главице долази до трулежи.

Према његовим ријечима, иструнуће пола кромпира, а дио који остане није за складиштење, тако да око Нове године неће бити домаћег кромпира на тржишту, док је луку који се налази у фази затварања нагло прекинута вегетација.

Он је изразио очекивање да ће град Лакташи и ресорно министарство са одређеним мјерама изаћи у сусрет пољопривредним произвођачима у санирању ове штете.

ИЗВОРсрна
Претходни текстКошарац: Без именовања министра финансија и трезора нећу подржати ниједну тачку овог министарства на СМ БиХ
Сљедећи текстПочиње исплата штете за 126 пољопривредних произвођача