Насловна Најновије Кошарац: Без именовања министра финансија и трезора нећу подржати ниједну тачку овог...

Кошарац: Без именовања министра финансија и трезора нећу подржати ниједну тачку овог министарства на СМ БиХ

264
0

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Сташа Кошарац изјавио је да је у најкраћем могућем року неопходно именовати министра финансија и трезора БиХ, јер је неприхватљиво да Савјет министара БиХ ради у крњем саставу.

– Беспредметно је да Савјет министара БиХ разматра било који материјал Министарства финансија и трезора БиХ без претходног именовања министра. Због тога нећу подржати ниједан материјал који Министарство финансија и трезора БиХ предлаже Савјету министара на усвајање, све док не будемо именовали ресорног министра – поручио је Кошарац.

Додао је да у потпуности уважава капацитет замјеника, али да је министар особа која води политику министарства.

– Сада имамо ситуацију да је Савјет министара БиХ на апаратима! Многи процеси су успорени. Како ћемо разматрати материјал Министарства финансија и трезора БиХ на Савјету министара уколико немамо министра – упитао је Кошарац.

Такође, поставио је питање на који начин ће без министра финансија функционисати Фискални савјет или Управни одбор Управе за индиректно опорезивање БиХ, што отвара велики број питања и проблема.

– Рецимо, у домену ингеренција Министарства спољне трговине и економских односа БиХ, постоје многи материјали за које нам је неопходно мишљење Управног одбора Управе за индиректно опорезивање, како бисмо их у коначници могли доставити Савјету министара БиХ на разматрање. Како ћемо то постићи у случају када Управни одбор УИО БиХ не функционише, јер нема министра финансија и трезора – навео је Кошарац.

Он је упозорио да то неминовно значи да ће постојати застој у имплементацији одређених симулативних политика Савјета министара БиХ према домаћим привредницима.

Кошарац је поновио да позиција министра финансија и трезора БиХ припада СНСД-у и Републици Српској према ранијем политичком договору, те да о томе не може бити преговора.

– Ми не тражимо ништа туђе и ништа што претходно није договорено и усаглашено. Но, чини ми се да нам неко то жели одузети. Нека покушају! Борићемо се за оно што је наше – поручио је Кошарац.

Према његовим ријечима, недопустиви су покушаји уцјењивања капацитета Републике Српске.

– Препознали смо различите облике подвала. Одуговлачење именовања министра финансија додатни је импут за неповјерење. О томе треба добро да размисле наши партнери за заједничком нивоу – навео је Кошарац.

ИЗВОРртрс
Претходни текстПрипадници МУП-а Српске у акцији добровољног давања крви
Сљедећи текстВлада ће донијети конкретне мјере у вези са штетом од невремена