Насловна Најновије Власенички основци и средњошколци на Међународном омладинском кампу у Алексинцу

Власенички основци и средњошколци на Међународном омладинском кампу у Алексинцу

265
0

Власенички основци и средњошколци, учесници пројекта „Читалићи“ отпутовали су данас у Дјечије одмаралиште „Липовац“ у општини Алексинац гдје ће боравити на Међународном омладинском кампу до 21. августа у пратњи ментора, професора Татјане Голијанин.

„Позив из Алексинца резултат је вишегодишњег учешћа у јединственом пројекту `Читалићи` који, у сарадњи са бројним институцијама, између осталих и Републичким педагошким заводом, реализује истоимено алексиначко удружење“, рекла је она новинарима.

Према њеним ријечима, екипа је састављена од пет ученика власеничког Средњошколског центра /СШЦ/ „Милорад Влачић“ и четири Основне школе /ОШ/ „Вук Караџић“, који су се истакли у пројектним задацима, те два ученика шековићког СШЦ „Петар Други Петровић Његош“ који ће се у овој школској години придружити „Читалићима“.

„Срећни смо што су наш рад и љубав према књизи препознати и част нам је што ћемо представљати своје школе, град и Српску“, рекла је Голијанинова.

Она је додала да их у „Липовцу“ очекује богат и разноврстан програм чији је циљ очување и његовање српског језика, културе и традиције, али и много забаве.

„Осим радионица `Говори српски да те цео свет разуме`, `Дигитални хербаријум`, `Знаменити Алексинчани`, `Занимљива географија`, биће много спортских надметања и игара без граница“, навела је Голијанинова.

Она је додала да ће учесници кампа посјетити Завичајни музеј у Алексинцу, гроб пуковника Рајевског по коме је настао лик чувеног грофа Вронског, Бованско језеро, Ртањ и Сокобању, а пратиће и различите концерте.

Власенички ђаци су награђени на такмичењу „Читалића“ школске 2021/2022. године, Новинарска секција средње школе похваљена је за израду листа „Плетисанка“ којим је обиљежено 180 година од рођења Лазе Костића, а 2019/2020. ученица власеничке ОШ Софија Мотика је заузела треће мјесто у категорији „Дигитални читалићи“ израдом историјата „Лучиних књижевних сусрета“.

Седмодневно дружење у Дјечјем одмаралишту „Липовац“ окупиће шездесетак младих узраста од 15 до 20 година из Србије и дијаспоре.

Међународни омладински камп реализују општина Алексинац и алексиначка Туристичка организација под покровитељством Министарства Србије за дијаспор

ИЗВОРсрна
Претходни текстСахрањен Вељко Боровчанин
Сљедећи текстМеђународни фестивал “Лут фест” од 24. до 29. септембра (ВИДЕО)