Насловна Вијести Враћена обновљена купола на Саборни храм у Загребу

Враћена обновљена купола на Саборни храм у Загребу

242
0
Након готово годину дана реконструкције, на храм Преображења Господњег у Загребу враћена је купола оштећена у земљотресима 2020. године.

Враћање куполе тешке пет тона један је од посљедњих великих захвата на обнови загребачке Саборне цркве, саопштено је из Митрополије загребачко-љубљанске. 

Овај историјски догађај пратили су представници медија, као и велики број грађана окупљених на Цвјетном тргу, објављено је на сајту СПЦ.

“Нова купола је нешто тежа зато што је младо дрво и бакар је дебљи. Та купола као продукт Хермана Болеа је једна од најљепших у Загребу“, рекао је за ХРТ Радивоје Јовичић, академски сликар и виши конзерватор-рестауратор, који је готово годину дана радио на реконструкцији. 

Јосип Галић, пројектант и надзорни инжењер, казао је да је пројекат спровођен споро, као и сви пројекти обнове историјске баштине, јер је потребно укључивање посебних стручњака који су заузети због обнове великог броја цркава у Загребу и Сиску.

“На цркви је можда најзахтјевнији био челични дио, појачања кровишта и звоника. Што се тиче куполе, то је стандардна реконструкција. Рачунамо да ће трајати наредних сто година“, казао је Галић. 

Протојереј-стварофор Душко Спасојевић, старјешина храма, рекао је да враћањем реконструисане капе звоника завршавамо важну цјелину обнове храма Преображења Господњег. 

“Остаје нам олтар који ћемо завршити ускоро“, навео је Спасојевић.

Обновљену куполу скинуту 13. јануара ове године, крајем септембра освештао епископ буеносајрески и јужно-централноамерички Кирило, администратор Епархије загребачко-љубљанске. 

ИЗВОРGLAS SRSKE
Претходни текст„Пулс града“, 10.12.2023.
Сљедећи текстЕмисија “Привредник”, 9.12. (Видео)