Насловна Најновије Вучевић: Приштинска полиција нема шта да тражи на сјеверу КиМ

Вучевић: Приштинска полиција нема шта да тражи на сјеверу КиМ

144
0

Министар одбране Србије Милош Вучевић рекао је да приштинска полиција нема шта да тражи на сјеверу Косова, као и да барикада и пуцања не би било да је примијењен Бриселски споразум и формирана Заједница српских општина.

– Данас се дешава замјена теза и прича се о неком српском тероризму, а не о терору над Србима који траје – нагласио је Вучевић.

Он је напоменуо да се не смије ући у терминологију Приштине и њених партнера да су Срби на Косову и Метохији криминалци и терористи, те истакао да западни партнери причају о посљедицама, а неће да уђу у суштину проблема како се догодио инцидент у Бањској и да су Срби пружили отпор насиљу против Куртијевог терора над српским народом.

Вучевић је указао да је притисак на Србе на Космету и даље врло интензиван и континуиран, како не би могли да опстану и остану на вјековним огњиштима, те да за то нема разумијевања у западној међународној заједници.

Он је упозорио да се премијеру самопроглашеног Косова Аљбину Куртију дозвољава да ради оно што је радио и све до сада, да је велика забринутост за ситуацију на Косову и Метохији, те да Србија ради све да се политички изађе из ове кризе.

– Ситуација се чини привидно мирна, али сваки минут, сваки секунд нешто може да пође по злу, тако да, иако нема у вијестима да се нешто лоше десило, то не значи да се тамо не одвија нешто лоше и само је питање момента када опет нешто може да крене по злу – рекао је Вучевић и додао да се нада да на Косову и Метохији неће бити рата.

Он је поновио да Србија нема проблем да Кфор појача присуство на сјеверу, те да Војска Србије пажљиво прати све што се дешава, не само на Космету, и наставиће да јача, купује најмодернију опрему и наоружање.

Вучевић је рекао да Србија неће и не може да изручи Приштини Милана Радоичића, који је преузео одговорност за организовање акције у Бањској, јер Србија не признаје Косово и не може да предаје своје држављане некоме ко је окупирао њену територију.

– Ми да наше држављане предајемо њима, који хапсе и убијају наше држављане, па то би био суноврат наше државе – рекао је Вучевић за ТВ Пинк.

Он је поручио да Косово никада не може бити држава и да га Србија никада неће признати.

– Могу да спроводе насиље, отимају, краду, али то никада неће бити легално и законито стечено. Нема од тога ништа. Али, политички треба да разговарамо и постигнемо договор са Албанцима, то је српски национални интерес. Не можете да спроводите терор над српским народом као највећим народом на овом простору – поручио је Вучевић.

Он је поновио да Курти жели да увуче Србију у сукоб са НАТО-ом, што би било катастрофално за све. Вучевић је рекао да очигледно некима смета што Војска Србије јача јер не желе Србију која може да се брани.

Коментаришући сукоб милитантног палестинског Хамаса и Израела, Вучевић је рекао да је све изненадио интензитет напада на Израел из појаса Газе, да се плаши размјера тог сукоба и да је питање да ли ће се у то укључити и неке друге земље са Запада или неке арапске муслиманске државе.

Он је рекао да на обје стране има на стотине погинулих и изразио наду да ће се земље политички укључити у то да сукоб буде ријешен.

Када је ријеч о изборима у Србији, Вучевић вјерује да би у децембру или јануару могли да буду одржани републички парламентарни, избори за војвођански парламент и за око 70 општина. 

ИЗВОРсрна
Претходни текстОдбојкаши Србије поразом од Словеније завршили квалификације за Олимпијске игре
Сљедећи текстЛана Пудар у финалу Свјетског купа у Берлину