Насловна Најновије Вучић: Кина нас подржава у свему – пружићемо отпор какав неки не...

Вучић: Кина нас подржава у свему – пружићемо отпор какав неки не могу ни да замисле (ВИДЕО)

51
0
Предсједник Србије Александар Вучић је током обраћања са предсједником Кине Си Ђинпингом рекао да Србија гаји огромно поштовање према НР Кини, као и да Београд подржава принцип једне Кине.
 

– Како Кина жели да рјешава своја питања, тако ће бити и увијек ће имати подршку Србије јер на томе почива Повеља УН и на томе се заснива међународно јавно право – рекао је Вучић.

Вучић је изјавио да су Србија и Кина напорно радиле на развоју односа и поновио да је током разговора са Ђинпингом могао много тога да научи, чује ствари и створи наду да још много тога може да се уради.

Он је након размjене потписаних споразума цитирао Сија који је рекао да срећа не пада из ведра неба, да морају да буду приземни и напорно радe што је највећа врлина.

– Част ми је да будем домаћин. Највише сам га звао да посjети Србију, да два пута у осам година дође у једну тако малу земљу и не можете да не будете срећни. Иако је био ужи, послије шири формат разговора, моји сарадници су рекли да нису никада чули да су неки разговори били тако суштински и дубински посвећени нашим односима и анализирани – рекао је Вучић.

– У 2021, 22, 23 Кина је наш највећи инвеститор, извоз нам је порастао 140 пута у посљедњих 10 година, наша трговинска размјена увећана је осам пута. Ми смо потписали заједничку изјаву, та изјава је стратешки важан правац. Прелазимо из стратешких односа на заједницу која говори о заједничкој будућности. Ми имамо огромно поштовање према Кини. Ми подржавамо принцип једне Кине. Увијек ће имати подршку Србије. Захвалан сам предсједнику Сију по питању КиМ и територијалног интегритета Србије. Имамо срећу да смо у Кини увијек имали пријатеља – рекао је Вучић.

Истакао је да ће се Србија снажно одупирати притисцима.

– Предсједник Си је дошао и понудио конкретне ствари. Уговор о слободној трговини је нешто што нам гарантује пласман наших роба и услуга. Тарифе су између 38 и 62 одсто, а за нас их нема. Данас су потписани уговори о слободно извозу шљиве, боровнице. То је гарантован пласман. То је само почетак, ићи ћемо од јабука до говеђег меса. За вино нам је потребно пет, за ракије 10 година да тарифе буду нула, оне ће се постепено смањивати. Данас ћу на ручку лично да служим српска вина, да бих показао какав је квалитет вина. Знате шта то значи за нашу земљу? Значи спас – рекао је Вучић.

 

Рекао је да је Си рекао двије изузетно важне вијести.

– Кина ће омогућити за 300 младих људи студирање и 50 научних радника да иду у Кину. Посебно смо разговарали како да подигнемо ниво сарадње по питању вјештачке интелигенције. Предсједник Си је данас потврдио да ће Кина не само учествовати, већ ће својим искуством и знањем помоћи нашој земљи да то организује на најбољи могући начин – каже Вучић.

Каже да је замолио Сија да сагледају могућност око производње возова.

– За нас би била изузетна част да направимо неки производни погон у Србији. Већ разговарамо са Кином око летећег таксија који планирамо да успоставимо 2027. године. Желим да се захвалим на подршци од 200 милиона јуана. Видимо могућност за огроман напредак. Ми смо снове сањали, свој посао око пруге Београд – Будимпешта ћемо да завршимо са кинеским партнерима – рекао је предсједник Србије.

Истакао је да Србија и Кина имају изузетну сарадњу у области безбједности и одбране.

– Велика је сарадња и у области заштите животне средине, развијаћемо и већу сарадњу у области енергетике. Ускоро ћемо имати нове авио-линије, летјећемо директно из Београда за Шангај, Гуанџоу, а сачуваћемо и лет којим имамо до Пекинга – поручио је Вучић.

ИЗВОРртрс
Претходни текстЦИК БиХ: Локални избори 6. октобра
Сљедећи текстУспјешан наступ привредника из Српске на сајму у Риминију