Насловна Најновије Вучић: Приштина хоће да укине дијалог и протјера Србе

Вучић: Приштина хоће да укине дијалог и протјера Србе

142
0

Предсједник Србије Александар Вучић, изјавио је данас у Давосу, да Приштина најавом укидања платног промета са централном Србијом и сличним мјерама, жели да укине дијалог са Београдом и да протјера Србе са Косова и Метохије.

Вучић је рекао новинарима да је на маргинама Свјетског економског форума у Давосу, о томе разговарао са специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине, Мирославом Лајчаком и помоћником америчког државног секретара за европска и евроазијска питања, Џејмсом О`Брајеном.

„Упозорио сам и Лајчака и О`Брајена, да Приштина покушава да сруши све што је до сада постигнуто у дијалогу и замолио их да помогну да се заустави покушај /премијера самопроглашеног Косова Аљбина/ Куртија да онемогући дијалог, јер он жели да обустави исплату плата и пензија за наше људе на Косову и Метохији, што би значило још већи одлазак људи из покрајине. Тражио сам подршку за наше људе да им се омогући да живе на својим огњиштима“, навео је Вучић.

Он је оцијенио да су представници САД и ЕУ свјесни посљедица мјера које најављује Курти и да се нада да ће реаговати, јер дијалог Београда и Приштине никада није био угрожен као сада.

Вучић је рекао да је на маргинама форума у Давосу разговарао и са предсједавајућом Савјета министара Борјаном Кришто, додајући да је било ријечи о јачању сарадње Србије и БиХ, првенствено економске.

Он је потврдио да ће Србија учествовати на привредном сајму у Мостару, нагласивши да ће до тада бити успостављена авио-линија између Београда и Мостара и да ће на сајам отпутовати авионом са новинарима из Србије.

Вучић је рекао да је у Давосу разговарао са шефовима обавјештајних служби најзначајнијих земаља, са грчким премијером Киријакосом Мицотакисом који средином фебруара треба да дође у Србију и са шефом украјинске дипломатије Дмитријем Кулебом.

Он је навео да се састао и са бизнисменима из арапских земаља, као и са представницима „Рио Тинта“ и других великих свјетских компанија.

ИЗВОРСрна, фото Танјуг
Претходни текстРХМЗ: Упозорење на олујне ударе вјетра
Сљедећи текстПоново одгођено рочиште пред Судом БиХ, против предсједника Српске Милорада Додика, прилог РТВИС 17.1.2024.(ВИДЕО)