Насловна Најновије Вучић: Резултат гласања о Сребреници неће бити понижавајући за Србе

Вучић: Резултат гласања о Сребреници неће бити понижавајући за Србе

51
0

Предсједник Србије Александар Вучић, поручио је да ће Србија наставити да се бори да резолуција о Сребреници не буде усвојена на Генералној скупштини УН, иако шансе за то нису велике, те истакао да резултат гласања неће бити понижавајући за српски народ.

Вучић је рекао да се резолуцијом о Сребреници брутално крши Дејтонски споразум, што јако добро знају и Американци, који су пустили Бошњаке да поднесу захтјев, а Нијемце да гурају ту резолуцију, признајући да су осам мјесеци радили на њој.

Говорећи о резолуцији, чије се усвајање припрема у Генералној скупштини УН, Вучић је указао да је она поднесена противно не само Дејтонском споразуму него и Уставу БиХ, који предвиђа да такве одлуке морају да се доносе консенсузом у Предсједништву БиХ, кога није било због противљења српског члана.

Вучић је истакао и да је Република Српска поред тога имала право заштите националног интереса, чега у случају резолуције није било, тако да ништа од предвиђених процедура није испуњено.

Он је напоменуо да се први пут у историји Генералне скупштине УН доноси један акт, за који не постоји сагласност конститутивних народа земље на коју се то односи, додајући да је у случају Руанде о сличној резолуцији консултована и Афричка унија, која је дала сагласност, тако да је иза тога практично стао читав континент.

Вучић је открио да о резолуцији ништа није знала ни Србија као гарант Дејтонског споразума, која је тек 26. марта од њемачких партнера сазнала шта спремају, који су тада рекли да на томе раде осам мјесеци.

„Питали смо их зашто нас нису обавестили о томе, јер смо ми први суседи БиХ, гарант Дејтонског споразума и земља чијих 32 одсто сународника живи у БиХ. Зато ја питам Американце зашто дозвољавају брутално кршење Дејтонског споразума, јер сам, сигуран и уверио сам се да знају да је о томе реч“, навео је Вучић.

Коментаришући тврдње да резолуција наводно не „циља“ ни Србију, ни Републику Српску, нити српски народ, Вучић је указао да су на скривене мотиве и политичко-правне консеквенце указали сами Бошњаци, односно министар иностраних послова БиХ Елмедин Конаковић.

Он је цитирао изјаву Конаковића да ће Сарајево тражити наплату ратне одштете и ревизију поступка против Србије пред међународним кривичним судом у Хагу.

Вучић је рекао да је то Србија знала и прије него што је Конаковић открио шта је стварни циљ Бошњака и да је зато покренула борбу у УН, коју ће наставити и борити се да резолуција не буде усвојена, иако шансе за то нису велике.

Он је навео да су многе земље разумију о чему је овдје ријеч, с тим што су неке исувише мале да би се одважиле на гласање против воље великих сила, додајући да резутати неће бити понижавајући за Србију и српски народ, иако ће предлагачи и коспонзори резолуције имати формалну већину.

Вучић је оцијенио да гласање о пријему Приштине у Савјет Европе и резолуција о Сребреници представљају синхронизовану акцију са жељом најмоћнијих европских сила да Србији задају коначан политички ударац, додајући да ће и једно и друго највјероватније бити усвојено између 11. и 16 маја.

„Они желе да нам задају ударац, али нису очекивали да ће Србија да им се супротстави и да никоме неће дозволити да је баце на под, јер ми нисмо научили ни да лежимо, ни да клечимо пред било којом силом. Имамо морално право на усправан став Србије и српског народа“, рекао је Вучић.

ИЗВОРсрна, фото ФТВ архив
Претходни текстСи Ђинпинг у посјети Србији 7.маја
Сљедећи текстСастанак са управом Филозофског факултета Свеучилишта у Мостару