Насловна Најновије Голић: Говор мржње имама из Козарца, удар на помирење

Голић: Говор мржње имама из Козарца, удар на помирење

206
0

Предсједавајућа Вијећа народа Републике Српске, Сребренка Голић, најоштрије је осудила говор мржње имама из Kозарца Амира Махића, који представља удар на помирење и суживот Бошњака и Срба, те позвала повратнике у Републику Српску да не насједају на овакве провокације.

„Највећи губитници непримјерних и националистичких ставова имама Махића су управо Бошњаци из Kозарца и Приједора. Дугогодишње повјерење које се градило у Kозарцу између Бошњака – муслимана и Срба – православаца нарушено је са неколико добро осмишљених реченица које, очигледно, не долазе из главе Амира Махића“, изјавила је Голићева Срни.

Према њеним ријечима, није Приједор, односно Kозарац, случајно одабран као мјесто највећег повратка Бошњака у Републику Српску, а Kозарац као специфична средина која је успјела помирити, до прије неколико година, непомирљиво.

„Распаљивање националне и вјерске мржње, никад ником није донијело добро, а злоупотреба вјерских објеката за промоцију политичких циљева једне партије, само показује нервозу и страх од губитка власти“, навела је Голићева.

Она је рекла да је најмање што очекује извињење имама Махића, али и јасна и недвосмислена осуда ових ставова од његових вјерских, „и очигледно, политичких ментора из Исламске заједнице у БиХ и једне политичке странке, која се не може помирити са губитком власти“.

„Није први пут да ова странка злоупотребаљава једну од најугроженијих популација. Због тога позивам повратнике у Републику Српску, да не насједају на овакве провокације, а надлежене органе да што прије истраже и окончају случај и на тај начин, врате, дуго година стварано, повјерење између два народа“, рекла је Голићева.

Главни имам Меџлиса Исламске заједнице у приједорском насељу Kозарац Амир Махић, током вјерске службе у Kозарцу, Светом Сави је приписао фашизам, а Српској православној цркви /СПЦ/ секташтво.

Махић је рекао да је Свети Сава био „веома контроверзна личност“, да је то „један од чиновника СПЦ“ и да је „лаж да је просветитељ“, објављено је у видеу са те службе на локалном порталу „козарац.еу“, али је јуче снимак уклоњен са наведеног портала.

Према његовим ријечима, двије основне идеолошке поставке на којима је утемељено светосавље су, како је навео, национализам и фашизам, а „зачетник идеологије мржње према другоме је управо Свети Сава“.

ИЗВОРсрна, фото Глас Српске
Претходни текстВакцинација ХПВ вакцином у Српској почиње у марту
Сљедећи текстМитрополит Хризостом прекинуо чланство у Међурелигијском вијећу БиХ