Buffering ...
88,3 MHz Слушај радио уживо 105,6 MHz
Насловна Најновије Градска кућа у Сокоцу стуб културе сјећања

Градска кућа у Сокоцу стуб културе сјећања

117
0
Република Србија наставља да помаже локалне заједнице у Српској, а овај пут, међу првима на листи, су Соколац и Вишеград, гдје већ имају спремне пројекте и само чекају зелено свјетло.

Званични Београд је, наиме, до сада дозначио више од 160 милиона марака, а у готово свим општинама и градовима, од Требиња до Новог Града, у дјело је спроведено око 130 пројеката.

Финансирана је изградња основних и средњих школа, факултета, те путне, привредне, спортске и социјалне инфраструктуре, а многи објекту, управо у знак захвалности, носе назив “Србија”.

Нови циклус помоћи Србије за укупно пет општина у Српској, договорен је крајем прошле седмице на састанку предсједника Српске Милорада Додика и Србије Александра Вучића. На списак за помоћ долазе Соколац, Рудо, те Невесиње, Билећа и Вишеград.

Начелник Сокоца Милован Бјелица за “Глас Српске” је потврдио да је њихова жеља да у догледно вријеме изграде својеврсну градску кућу у тој локалној заједницу, а у којој је били смјештени спомен-соба, музеј, библиотека, сала за позоришне представе и кино пројекције, као и туристичка организација те дио локалне управе. С обзиром на то да је ријеч о вишемилионској идеји коју, не крије, не могу сами да реализују из општинског буџета, пројекат су предложили републичким институцијама Српске и Србије,

– Предали смо неколико пројеката, међу којима је и овај. Желимо да имамо мултифункционалан пројекат градске куће јер немамо, на примјер, дом за културу. Обезбиједили смо локацију на 6.500 квадрата у центру, а урађена је комплетна пројектна документација. Иако смо у веома тешкој финансијској ситуацији, обезбиједили смо око 700.000 КМ за то, да бисмо могли и конкурисати – навео је Бјелица и додао да би и сам Вучић могао ускоро да посјети Соколац.

Сокоцу је, додао је, потребан један такав објекат и да би ојачали културу сјећања.

– Овдје се налази српско војничко гробље “Мали Зејтинлик” гдје је сахрањено око 1.000 бораца Војске Републике Српске, а и манастир на Равној Романије на чијим зидовима је уписано око 4.200 имена. Све то желимо заокружити, а уклапа се у комплетан пројекат његовања традиције и културе сјећања у Српској и Србији – рекао је Бјелица и подсјетио да су раније добили 300.000 КМ од Србије које су, углавном, утрошили за локални водовод.

Задовољни су и у Вишеграду. Тамошњи начелник Младен Ђуревић, ипак, не жели још да открива све. За “Глас” је, наиме, потврдио, да су кандидовали чак четири пројекта чија укупна вриједност износи неколико милиона марака.

– Општина је конкурисала са четири пројекта према Влади Србије. Ријеч је о инфраструктурним пројектима. Волио БиХ да сви буду одобрени јер се налазе у различитим дијеловима општине и били би корисни, не само мјештанима, већ и људима који све више посјећују Вишеград – рекао је Ђуревић и додао да су прије неколико година већ изградили дјечије игралиште са помоћним фудбалским тереном уз помоћ Србија.

Према посљедњим подацима из Владе Српске, из Информације о одобравању и употреби донаторских средстава Владе Републике Србије са стањем на дан 20. јун 2022. године, укупно је 14 донација реализовано путем Министарства финансија Српске, тешких више од 160 милиона марака за пројекте широм Републике, а осим тога милиони су уложени у здравство и за ублажавање посљедица пандемије вируса корона.

ФБиХ

Новац из касе Србије стизао је већ и до општина гдје су Срби већина у ФБиХ.

За Дрвар, Гламоч, Босански Петровац, Босанско Грахово, Босанску Крупу и Мостар усмјерено је више од 13 милиона за области путне инфраструктуре, водоснабдијевања, школства, здравства, културе и спорта, а улагано је и у обнову и изградњу православних храмова. У Брчко дистрикт је усмјерено око милион КМ за изградњу вртића.

ИЗВОРГлас српске
Претходни текстУскоро уређење саобраћајнице и простора око ОШ ,,Свети Сава“
Сљедећи текстУскоро избори у БО “Илиџански борац” (ВИДЕО)