Насловна Најновије Граорац: Одмах ухапсити одбјеглог ратног злочинца Сакиба Махмуљина

Граорац: Одмах ухапсити одбјеглог ратног злочинца Сакиба Махмуљина

97
0
осуђени ратни злочинац Сакиб Махмуљин

Републичка организација породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила, тражи да осуђени ратни злочинац Сакиб Махмуљин одмах буде ухапшен у Турској, као што је то учињено са Дедом Одобашићем у Шведској, рекла је Срни предсједник ове организације Исидора Граорац.

„Неприхватљиво је да поред свих наших апела ништа није урађено по питању хапшења Сакиба Махмуљина, који већ више од годину дана `љетује` у Турској“, навела је Граорчева.

Она је истакла да породице погинулих и несталих из Републике Српске, траже да Махмуљин одмах буде изручен БиХ, како би се нашао иза решетака гдје је већ одавно требао да буде.

Граорчева је подсјетила да је Махмуљину омогућено да без икаквог обзира напусти БиХ, у коју се вјероватно неће ни вратити.

„А зашто би када може слободно са ужива у Турској, гдје га ништа неће подсјећати на монструозне злочине који су учињени над српским заробљеницима на Озрену у злогласном кампу `Гостовић два`“, указала је Граорчева.

Она је навела да су злочини над Србима почињени прије више од 30 година и да за већину нико до данас није одговарао.

„Злочинци се слободно шетају чак и међу члановима породица жртава, што је једнако монструозно као и злочини које су починили“, истакла је Граорчева.

Она је рекла да злочинци 30 година живе као слободни људи, а да се тек сада за некима од њих расписују потјернице и хапсе их.

Граорац: Много српских цивила убијено у Коњицу, али Узуновићева није  пресуђивала

„Проћи ће још доста времена док они не буду изручени, а о судским процесима да и не говорим“, навела је Граорчева.

Она је истакла да српске и бошњачке жртве и оптужени за ратне злочине, немају исти третман у Суду БиХ.

Некадашњи командант Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакиб Махмуљин, побјегао је из БиХ у Турску, након што је крајем априла 2022. године правоснажно осуђен на осам година затвора за злочине почињене над ратним заробљеницима и српским становништвом у Возући и Завидовићима 1995. године.

Суд БиХ издао је 28. новембра прошле године наредбу за расписивање међународне потјернице за Махмуљином, а потом је послао и замолницу Турској за његовим изручењем.

Махмуљин је првостепено био осуђен на десет година затвора, јер није спријечио и казнио злочине које су починили припадници одреда „Ел муџахедин“, јединице из састава Трећег корпуса, којима је био директно надређен.

Дедо Одобашић, који се терети за ратни злочин против српских цивила у Броду, ухапшен је 2. јануара у Шведској по Интерполовој потјерници.

Из Министарства правде у Савјету министара, Срни је раније речено, да је Шведској прослијеђена екстрадициона документација са замолницом за изручење Одобашића.

ИЗВОРсрна, фото Večernji list
Претходни текстOЦ Јахорина: Хуманитарна ски-трка за Магдалену Влашки
Сљедећи текстЗеленски: Недостатак оружја и муниције јача позиције Москве