Насловна Најновије Грађевински материјал за обнову шест кућа

Грађевински материјал за обнову шест кућа

205
0

У Фочи су данас потписани уговори са шест повратничких породица о испоруци грађевинског материјала за обнову њихових стамбених јединица.

Укупна вриједност грађевинског материјала је 90.000 КМ, а средства је обезбиједило Министарство расељених лица и избјеглица Федерације БиХ /ФБиХ/ кроз јавни позив из 2021. године.

Помоћ за обнову кућа добиле су три породице у мјесној заједници Јошаница, двије у мјесној заједници Попов Мост и једна породица у мјесној заједници Кута.

Могућност да обнови своју породичну кућу и да се врати у свој завичај добио је и Един Ћишија из јошаничког села Црнетићи, који са супругом, двоје дјеце и мајком живи у Сарајеву.

„Након 30 година добио сам материјал за обнову порушене куће и захвалан сам Министарству расељених лица и избјеглица ФБиХ и начелнику општине Фоча /Милану Вукадиновићу/. Пријављен сам у Црнетићима, лична карта ми је ту, долазим сваки викенд, обилазим, чистим воћњаке. Надам се да ћу, уз помоћ пријатеља и оно што ја знам радити, до јесени изградити кућу“, каже Ћишија.

Он наводи да су у селу обновљене двије куће и да ће његова бити трећа, те да се нада се да ће бити још његових рођака који ће се вратити.

Корисници су уговоре потписали са представницима Министарства расељених лица и избјеглица и начелником општине Фоча Миланом Вукадиновићем.

Општина ће пружити подршку кроз неопходну документацију и пратеће процедуре.

„Ово је већ дуги низ година актуелно на простору општине Фоча и овом приликом желим да честитам људима који ће добити донацију федералног мнинистарства у материјалу и ријештити свој проблем“, рекао је Вукадиновић.

У име бошњачке заједнице у Фочи, потписивању уговора присуствовао је одборник СДА у фочанском парламенту Изет Спахић.

Он наводи да је тендерска процедура завршена и да је добављач већ контактирао одабране кориснике, тако да ће испорука ићи убрзо.

„Вриједност појединачних донација је зависила од стања објекта, а стање на терену снимили су представници Министарства, на основу чега је одређена вриједност грађевинског пакета. Неки објекти су потпуно, а неки дјелимично уништени и корисници углавном нису у њима живјели“, каже Спахић.

Он је додао да се из Фоче на сваки јавни позив јавља велики број породица, те да на простору ове општине око 300 стамбених јединица још чека на обнову.

Спахић је најавио да ће наредни јавни позив федералног министарства бити расписан у октобру ове године, а односиће се на 2024. и 2025. годину. 

ИЗВОРсрна/фото радио фоча
Претходни текстСутра почиње „Стрип фестивал“
Сљедећи текстНа бањалучком Аеродрому билборд добродошлице делегацији Србије у Републику Српску