Насловна Најновије Данас је 5.мај – Међународни дан бабица

Данас је 5.мај – Међународни дан бабица

40
0

„Позив бабице је један од најхуманијих. Иако зна да буде много стресан, ово је један од наљепших позива на свијету“, поручила је бабица Нада Гашевић која је запослена у нашој болници већ 22 године, поводом Међународног дана бабица. Гашевићева каже да њихов посао подразумијева да помогну мајци да донесе нови живот на свијет.

„У нашим рукама су два живота, а понекад и три. Живот мајке и дјетета је изнад свих овоземаљских граница и категорија“, истакла је Гашевићева.

Она је рекла да са својим знањем и вјештинама и са пуно љубави бабице дочекују нови живот. Руке бабице су прве руке које дотакну бебу када долази на овај свијет и предају је мајци.

„Породиље најчешће имају страх од порођаја. Наша улога је да опустимо жену и да се оне осјећају сигурно како би им порођај и рађање дјетета било лијепо искуство“, нагласила је Гашевићева.

Бабица је ту за сваку породиљу. За физичку и психичку помоћ приликом порођаја, а и саме припреме за порођај.

Како су бабице директно повезане са здрављем мајки и дјеце, веома је битно скренути пажну јавности на огромну улогу коју бабице имају у здравственом систему.
Свјетска здравствена организација и њени глобални партнери, сваке године скрећу пажњу на важност бабица у процесу дочека нових беба на свијет и истовременој бризи о мајкама за вријеме, али и након порођаја.

ИЗВОРЈЗУ Болница ''Србија''
Претходни текстСутра је Васкршњи понедјељак
Сљедећи текстПале: Туцијада привукла 300 малишана, побједник Филип Илић