Насловна Најновије Дан када је почела највећа тениска каријера свих времена

Дан када је почела највећа тениска каријера свих времена

170
0

На данашњи дан 2006. године најбољи српски тенисер Новак Ђоковић освојио је прву титулу у каријери.

Ђоковић је тријумфовао на турниру из серије 250 у Амерсфорту, дошавши до првог од (само тренутно), 94 трофеја у каријери.

Новак је у финалу побиједио Чилеанца Николаса Масуа 7:6 (7:5), 6:4, у дуелу који је трајао више од два сата и 40 минута.

– Супротставио ми се као да смо потпуно равноправни ривали. На мечу је био видљив његов спектакуларни потенцијал. Помислио сам тада да ће сигурно бити међу пет најбољих тенисера на АТП ранг-листи. Имао је све, игру и победнички менталитет – рекао је Масу.

На холандској шљаци Србин је тада редом побјеђивао земљака Бориса Пашанског (6:0, 6:3), Чеха Томаша Зиба (6:4, 6:2), Марка Жикела из Француске (6:3, 6:4), меч полуфинала предао му је Гиљермо Корија почетком другог сета, прије него што је на описан начин славио у финалу.

– Била је ово невјероватна недјеља за мене. Увијек ћу памтити овај дуел у Амерсфорту – рекао је тада човјек који је деценију и по касније највећи на свијету.

Већ сљедеће године Ђоковић је ушао међу Топ 3 на АТП ранг-листи, а двије године од првог трофеја је освојио и први гренд слем – Аустралијан опен.

Данас, средином 2023. године уз име Новака Ђоковића стоје 94 пехара, од којих су 23 са гренд слемова.

По том основу је рекордер, као и по броју мастерс титула (38), седмица на првом мјесту (389), гренд слем финала (35) и много чему другом.

Остварио је 1.064 побједе уз 211 пораза и све то, колико год било импресивно, није најважније јер – још није завршио.

ИЗВОРРТС
Претходни текстЦрвено упозорење на високу температуру ваздуха у појединим подручјима БиХ
Сљедећи текстБогдан Богдановић нови капитен репрезентације Србије