Насловна Најновије Демократска народна партија суспендовала подршку Влади Црне Горе, упутила захтјеве Спајићу

Демократска народна партија суспендовала подршку Влади Црне Горе, упутила захтјеве Спајићу

79
0

Председништво Демократске народне партије најоштрије је осудило одлуку Владе Црне Горе да у Генералној Скупштини УН-а гласа за Резолуцију о геноциду у Сребреници и зато једногласно донијело одлуку о суспензији подршке Влади Милојка Спајића до испуњења захтјева а саопштили су и да неће подржати реконструкцију Владе најављену за јун мјесец.

– Нелегитимна одлука Владе без консултација са коалиционим партнерима у потпуности је против националних, државних и политичких интереса Црне Горе. Резолуција о Сребреници за коју је гласала Влада Црне Горе у својој преамбули оснажује Резолуцију 819 Савјета безбједности УН–а од 16. априла 1993. године којом се Србији и Црној Гори уводе привремене мере и обавеза спречавања геноцида уз претњу додатним санкцијама – наводи се у саопштењу ДНП-а.

Из те партије наводе да је гласањем за резолуцију о геноциду у Сребреници Влада Црне Горе истовремено прогласила геноцидним и преко 30 одсто сопствених грађана који се национално изјашњавају као Срби, како су додали, подстичући националне тензије и додатне поделе у црногорском друштву.

– Такође, овим чином Влада Црне Горе је озбиљно урушила коалициони Споразум у којем прецизно пише да ће се будућа извршна власт и коалициони партнери суздржавати од свих тема које иду у правцу продубљивања подела. Кршење Споразума се посебно огледа у нарушавању односа са нама најближом Републиком Србијом и Републиком Српском. А истовремено се фаворизују и унапређују односи са тзв. Косовом и Републиком Хрватском, и то на дугорочну штету српског и црногорског народа – казали су из Председништва ДНП-а.

Због свега наведног, Председништво ДНП–а је закључило да Влада Милојка Спајића и колациони Споразум који су потписали не могу опстати у постојећем формату.

– Зато обавештавамо јавност да је Председништво ДНП–а једногласно донело одлуку о суспензији даље подршке Влади Милојка Спајића до испуњена сљедећих захтева: Предуслов да би ДНП уопште разматрала опцију даље подршке Влади Милојка Спајића је усвајање Резолуције о геноциду у Јасеновцу најкасније до краја јуна. У случају да не дође до изгласавања поменуте Резолуције чији је један од иницијатора премијер Милојко Спајић, то би аутоматски значило престанак даљих преговора и ускраћивање наше подршке 44. Влади. Предсједништво ДНП-а верује да је премијеру Милојку Спајићу јасно да би неусвајање Резолуције о геноциду у Јасеновцу значило и крај његове Владе у овом формату парламентарне већине – казали су из ДНП-а, преноси РТЦГ.

Ако би ипак била изгласана Резолуција о геноциду у Јасеновцу, а све у циљу постизања договора о даљем функционисању парламентарне већине која ће подржавати Владу, из ДНП-а наводе да је неопходно „доставити конкретну и у временски нормираним поглављима реализацију програма Европа сад 2 на основу којег је ПЕС на изборима 11. јуна добио највећи број гласова, а што је ДНП у коначном и определило да подржи владу Милојка Спајића.

Траже и покретање уставне иницијативе о нормирању српског језика као службеног.

У склопу поменуте иницијативе дефинисати и норму о незастаревању кривичних дела из области организованог криминала и корупције, а посебно за она дела која се односе на вишедеценијску бруталну пљачку Црне Горе и њених грађана – навели су.

Траже и да се предложезаконска решења и међудржавни споразуми о двојном држављанству са Републиком Србијом и да се Уставом и законом нормира тробојка као народна застава.

– Извршити смкену једног броја министара за које постоје озбиљне сумње да имају везе са организованим криминалним групама и коруптивним активностима; Анексом постојећег коалиционог споразума прецизирати и обавезати се на испуњење горе наведених захтјева – захтјеви су ДНП-а.

Предсједништво Демократске народне партије саопштило је да неће подржати реконструкцију Владе најављену за јун мјесец.

– Из овог даље произилази да ДНП неће делегирати ни потпредседника Владе, ни министра саобраћаја у владу Милојка Спајића, а који су били утврђени да коалиционим Споразумом припадају ДНП–у. Утврђујући овакав став, Предсједништво ДНП–а закључује да би уласком њених представника у ову владу аболирали премијера Милојка Спајића за изгласавање Резолуције о Сребреници и елеминисали би сваку могућност редефиниције постојећег коалиционог Споразума, што би представљало издају бирача наше коалиције, јер би се испоставило да су нас све време интересовале министарске и друге функције у Влади – наводи се у саопштењу.

Из ДНП-а су казали и да ће њихови посланици наставити комуникацију и сарадњу са партијама парламентарне већине око законских предлога за које они буду проценили да су у интересу грађана и европског пута Црне Горе.

Предсједништво ДНП–а очекује, да уколико је премијеру Милојку Спајићу стало до подршке партије, наредних дана иницира састанак са председником партије Миланом Кнежевићем како би договорили динамику измјена коалиционог Споразума и реализацију испостављених захтјева.

– Свјесни чињенице да искључива и доминантна одговорност не лежи само на премијеру Спајићу, већ на свим субјектима који подржавају 44. владу, очекујемо да се и остали потписници коалиционог Споразума укључе у рјешавање евидентне кризе настале гласањем владе Црне Горе за Резолуцију о Сребреници – закључује се у саопштењу ДНП-а.

ИЗВОРsputniknews.com
Претходни текстТребиње: Отворена љетна туристичка сезона
Сљедећи текстПретреси на сјеверу Црне Горе, заплијењено више од 100 комада оружја