Насловна Најновије Дејановић: „Рибникар“ ће имати меморијални центар

Дејановић: „Рибникар“ ће имати меморијални центар

203
0

Министарка просвете Србије Славица Ђукић Дејановић рекла је данас да ће дио основне школе „Владислав Рибникар“, у коме се у мају догодила трагедија, бити Меморијални центар, али да је динамика одлучивања и само одлучивање о томе како ће изгледати, одлука родитеља и стручних лица, као и других страна укључених у овај процес.

– Не само да има изгледа да ће бити изграђен, већ је то опредјељење, али идејно и како ће тачно изгледати тај меморијални центар, то ће одлучивати родитељи са стручњацима односно са онима који су најкомпетентнији да се свима у свијету пошаље порука да се такав ужас више никада и нигде не догоди – рекла је министарка одговарајући на питање новинара да ли има изгледа да меморијални центар буде изграђен с обзиром на то да су родитељи ученика те школе, јуче са протеста који су организовали, упутили питање зашто то није урађено и седам мјесеци након трагедије.

Министарка је рекла да је разговарала са амбасадорком Норвешке јер су и они имали сличну трагедију, и питала којом динамиком је то ишло код њих, јер је од њихове трагедије прошло 12 година.

– Треба спојити нешто што се заиста зове неотпорност сјећања на невине жртве са једне стране, а са друге стране послати одређену поруку и бити подршка породицама. Врло је то слојевито да би могло да се нађе најбоље рјешење, али Влада Србије врло чврсто стоји иза тога да ћемо његовати сјећање на ту дјецу и бити увијек ту уз родитеље – рекла је Ђукић Дејановић.

На питање новинара како Савјет родитеља „Рибникара“ није изгласао оца убијене девојчице Бранка Анђелковића за члана Школског одбора те школе, упркос препоруци државе, министарка је рекла да је она потписала текст у ком је тако нешто сугерисала, али да држава не може да утиче на Савјет родитеља.

– Догодило се шта се догодило, али морате наћи начин да родитељи убијене дјеце учествују свакако, посебно ако имају друго дијете које иде у школу. Наћи ћемо тај начин. Држава не може да утиче на рад Савјета, самосталност школе је нешто што је загарантовано и аутономија школе у неким сегментима да не можемо имати неки притисак, али увијек можемо наћи начин да родитељи буду и те како укључени – рекла је министарка.

ИЗВОРтанјуг
Претходни текстДва лица лишена слободе због убиства у покушају на Палама
Сљедећи текстПочео „Новосадски сајам“ – златна медаља за ТОГИС