Насловна Најновије Додик и Цвијановићева присуствоваће прослави Преображења у Сентандреји

Додик и Цвијановићева присуствоваће прослави Преображења у Сентандреји

153
0

Предсједник Републике Српске Милорад Додик и српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић бораве у дводневној посјети Мађарској на позив владике Лукијана и мађарског премијера Виктора Орбана.

Првог дана посјете присуствоваће вечерњем богослужењу и ломљењу славског колача поводом Преображења Господњег – крсне славе Преображенске цркве у Сентандреји.

Предсједник Српске уручиће епископу Лукијану Орден Републике Српске на ленти за знатан допринос у ширењу православне религије, учвршћивању духовности, те пружању несебичне подршке своме народу гдје год се он налазио и у каквим год животним искушењима обитавао.

Цвијановићева је на Инстарграму изразила задовољство што ће са српском заједницом у Сентандреји обиљежити крсну славу града и заједно са пријатељима присуствовати активностима у оквиру прославе Националног дана Мађарске.

Срби у Мађарској живе више од три вијека, један од духовних центара је насеље Сентандреја, гдје се данас обиљежава велики празник.

Епископ будимски Лукијан служио је јутрос свету архијерејску литургију.

– Један од највећих наших празника православних јесте Преображење, а од ових седам цркава у Сентандреји једна је посвећена баш овој слави. Господ се преобразио на гори Тавору, знају они који иду на Хаџилук гдје је Тавор и шта се тамо догодило. И показује своје славне свјетлости и поручује нам да се наша сјветлост свијетли пред људима, да виде добра дјела наша и прославе оца нашег који је на небесима. Ето, то је углавном порука и нашег данашњег празника – рекао је епископ у бесједи.

Додик и Цвијановићева сутра ће се састати са Орбаном, а потом и са предсједником Азербејџана Илхамом Алијевим и предсједником Србије Александром Вучићем.

Предвиђен је и састанак с турским предсједником Реџепом Тајипом Ердоганом.

Додик је најавио да ће ове званичнике упознати о, како је навео, никад тежој политичкој ситуацији у БиХ и покушају странаца да намећу своје законе, укидају Републику Српску и подижу оптужнице.

ИЗВОРртрс
Претходни текстИвана Вулета се пласирала у финале СП
Сљедећи текстНа Лукама постављено спомен-обиљжје жртвама требевићог краја