Насловна Најновије Додик: Погром Срба на Космету траје деценијама, а мартовски је био најбруталнији

Додик: Погром Срба на Космету траје деценијама, а мартовски је био најбруталнији

82
0

Предсједник Републике Српске Милорад Додик, изјавио је да погром Срба са Косова траје деценијама, али ми се сјећамо оног најбруталнијег, када је у неколико дана срушено више стотина кућа и цркава, убијени недужни цивили, а са Космета протјерано више хиљада Срба.

„Прогон Срба са Космета је настављен и након тога и пред очима цијеле међународне заједнице, а кроз различите притиске и уцјене траје и данас. Ни 20 година касније нема одговора на питање ко је организовао етничко чишћење јужне српске покрајине од Срба иако су тадашње дивљање Албанаца осудили и Савјет безбједности и ЕУ“, рекао је предсједник Српске за Срну поводом 20 година од мартовског погрома који су над српским народом извршили Албанци.

Додик је рекао да остаје горак окус и сумња да ли су јаке међународне војне снаге могле зауставити дивљање косовских Албанаца и да ли је међународна војна мисија на Космету била саучесник догађаја од прије 20 година.

„Тужна је истина да само за злочине над Србима, било да су почињени на Космету, Хрватској или БиХ, увијек стоји иста реченица – за злочин нико није одговарао“, истакао је Додик.

manastiri - najnovije vesti dana, najvažniji događaji na temu - Sputnik  Srbija

Мартовски погром, који су над српским народом прије 20 година извршили Албанци, по размјерама и посљедицама спада у ред једног од највећих мирнодопских злочина у новијој европској историји који многи упорећују са нацистичком „Кристалном ноћи“, а и након 20 година починиоци су остали већински некажњени.

Погром над српским цивилима, којим је довршен процес гетоизације Срба, организовали су терористичка Ослободилачка војска Косова /ОВК/ и албански екстремисти, али су већином остали некажњени, жртве се игноришу, извршиоци чак и јавно оправдавају, а исељавање неалбанског становништва са Косова и Метохије се наставља до данас.

У овом највећем етничком чишћењу Срба након НАТО агресије 1999. године, према подацима ОЕБС-а, убијено је 19, а расељено 4.500 људи, од којих се већина није вратила у своје домове, спаљено је 39 црква и манастира, спаљене су и срушене 934 куће.

ИЗВОРсрна, фото илустрација
Претходни текстНова резолуција о Сребреници – доказ да БиХ спољнополитички не може да функционише
Сљедећи текстСутра почиње Васкршњи пост