Насловна Најновије Додик: Српска није формирана да би је угасили, већ да би јачала

Додик: Српска није формирана да би је угасили, већ да би јачала

148
0

Предсједник Републике Српске Милорад Додик, поручио је да Српска није формирана да би је неко угасио, већ да би јачала, те да су године које долазе године расплета у БиХ.

„Срби ће и даље имати своју Републику Српску. Позивам грађане Српске да 9. јануар – Дан Републике обиљеже са пуно љубави“, рекао је Додик.

Он је нагласио да Република Српска не може прихватити рјешења која су лоша по њу и да Одбрамбено-отаџбински рат није био хир групе људи, већ народна побуна, те указао да је Српска настала прије рата.

Додик је истакао да бошњачки политичари и дио међународне заједнице сматрају да Републику Српску треба уништити и да Срби то требају да разумију, био он њен предсједник или не, додајући да се не може прихватити омаловажавање Српске.

„Као што сви имамо датум рођења, тако и Република Српска има датум рођења. Народ Српске је на референдуму рекао да је то 9. јануар. Умјесто да се то поштује, да се нађе неки начин, они и даље истрајавају на причи да нас кажњавају, јер нешто прослављамо. И даље настоје само да наметну лоша рјешења за Српску“, рекао је Додик за телевизију „Уна“.

Он је оцијенио да се судски процес против њега не би дешавао да има права и правде у БиХ, јер је немогуће да дође неко са стране и одлуком мијења закон и прописује кривично дјело, додајући да ниједан правник не би могао то прихватити као могуће.

„То није могуће, а муслимански правници то прихватају искључиво јер је ријеч о процесу против мене, против Срба, против Републике Српске. Муслимани у БиХ су веома хомогенизовани у настојању да Српску смање, укину и униште, док Република Српска и људи у Српској нису такви према БиХ. Ми кажемо дајте оно што нам је Уставом предвиђено и ми ћемо остати ту, ако не може – онда нећемо остати. Зашто се љутите ако кажемо да нећемо да прихватимо ваше циљеве?“, упитао је Додик.

Он је истакао да му много значи подршка грађана, међу којима се не налазе само политички функционери, већ људи из Бијељине, Источног Сарајева, Бањалуке, Зворника, те поновио да Кристијан Шмит није легалан високи представник, јер га није именовао Савјет безбједности УН.

Предсједник Српске је рекао да дио међународне заједнице очекује да ће он бити пресуђен и да ће на власт довести неке своје људе који ће рећи да је Додик крив што Српска није добила одређена новчана средства из Брисела.

Додик је појаснио да би добијање тих средстава значило одустајање од имовине и много чега другог без чега не би било ни Републике Српске.

„Нигдје на свијету нема да је кривично дјело неизвршавање одлука Уставног суда. Овај суд гледа да ли су акти, прије свега законски, усаглашени са Уставом. Уставни суд БиХ је отишао даље, почео је да препоручује и каже да о имовини треба одлучити на нивоу парламента БиХ. Пише ли у надлежностима БиХ да то одлучује? Не пише!“, нагласио је Додик.

Он је додао да Уставни суд БиХ неће добити двоје судија из Републике Српске јер овај суд жели да редефинише читав политички систем и наметне лоша рјешења за Српску.

„Прије него што то урадите прогласићемо независност“, поручио је Додик.

Он је додао да је прошло вријеме страха од неких великих сила, попут САД, те да је амерички амбасадор у БиХ Мајкл Марфи „обични србомрзац“ који ради по концепцији да сруши Републику Српску.

ИЗВОРСрна, фото илустрација БНТВ
Претходни текстЏијуџицу клуб “Јахорина“ Пале завршава годину са бројним успјесима, РТВИС 25.12.2023.
Сљедећи текст„Сеоским сокацима“, Удружење за српско изворно пјевање “Гласинац – Томо Боровина“, РТВИС