Насловна Најновије Додик: Српска је за уставну БиХ и не пристаје на наметања

Додик: Српска је за уставну БиХ и не пристаје на наметања

114
0

Предсједник Републике Српске Милорад Додик, рекао је да Српска подржава уставну БиХ и не пристаје на наметања, те да ће посјета Сарајеву помоћника америчког државног секретара за европска и евроазијска питања Џејмса О`Брајена, бити прилика да се види да ли САД жели БиХ као суверену или поданичку структуру.

Додик је истакао да улози странаца у БиХ мора доћи крај.

„У посјету БиХ дошао је Џејмс О’Брајен, човјек који воли да каже да је Дејтонски споразум изашао из његовог пера. За нас ће то бити прилика да видимо да ли Стејт департмент жели поздравити позитивне трендове и договоре политичких представника у БиХ или ће по узору на њихову амбасаду, покушати да те трендове зауставе. То ће бити прилика да видимо да ли сила, што САД јесу, жели БиХ као суверену или поданичку структуру“, рекао је Додик.

Он је истакао да је писац Дејтонског споразума могао да свједочи деценијама успјешне изградње мира и прогреса на његовим темељима.

„Писци Дејтонског споразума разумјели су да је неопходно једно правило које влада свима – да нема наметања воље једног народа другима, тј. да је потребан договор сва три. Сав реалан напредак дугујемо нашим договорима на основу тог правила“, нагласио је Додик на друштвеној мрежи „Икс“.

Годинама се, додао је он, прогрес у БиХ онемогућава жељом неких центара и политика да се наметне ново правило, које у преводу значи – један народ да влада другима, што је било немогуће у 20. вијеку и остаје немогуће и у 21. вијеку, ако се жели стабилност, развој и пут напријед.

„Република Српска жели да се појачају позитивни трендови и жели разговоре и договоре унутар БиХ. Не пристајемо и нећемо пристати на наметања. Подржавамо Устав БиХ, дакле уставну БиХ и одбацујемо вануставну, наметнуту БиХ. Дакле, БиХ ће бити уставна, или је неће бити. Оваква каква је сада боље да не постоји.
Улози странаца мора доћи крај“, нагласио је Додик.

Он је истакао да БиХ припада Србима, Бошњацима, Хрватима и осталима – никоме више и никоме мање од других.

„Писац Дејтона би то морао да зна. Суверена земља је само она која припада себи, у БиХ то значи конститутивним народима. Република Српска пружиће руку сарадње свакоме и неће подићи руке предаје никоме“, поручио је Додик.

ИЗВОРсрна, фото РТРС
Претходни текстЈокић стартер на Ол-стар викенду
Сљедећи текстВечерас изложба радова полазника школе иконописа, поводом стогодишњице упокојења Алексе Шантића