Насловна Најновије Додик: Српској би значио став Србије да Шмит није именован у складу...

Додик: Српској би значио став Србије да Шмит није именован у складу са процедурама (ВИДЕО)

210
0

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је вечерас да би Српској значио став Србије да Кристијан Шмит није именован у складу са процедурама јер би у том случају имала далеко већу снагу.

Додик је навео и да Република Српска на предстојећој заједничкој сједници влада Српске и Србије жели да види да ли са Србијом, односно са њеном Владом, може да изгради заједнички став да Кристијан Шмит није именован у складу са процедурама и од страна потписница Анекса 10 Дејтонског споразума.

– Да потврдимо да Србија није дала сагласност, да Српска није дала сагласност, да он није биран, није потврђен у Савјету безбједности и нема легитимитет високог представника. То би веома значило нашој политичкој борби у Српској и на нивоу БиХ и био би нама значајан искорак – рекао је Додик за РТС.

Тиме би, додао је, било би потврђено чињенично стање које је неопходно.

– Ми ћемо се договорати да видимо и да и анкетирамо и друге шта мисле о том питању да ли је он изабран или не – истакао је Додик и подсјетио да је Српска усвојила закон да не примјењује одлуке Устанвог суда БиХ и Шмитове одлуке.

Додик је напоменуо да стране потписнице Анекса 10 Дејтонског споразума бирају високог представника, а Савјет безбједности УН га потврђује, али да се ни једно ни друго није десило.

Коменатришући декларацију о заштити Републике Српске, која би требало да буде усвојена на јесен, Додик је рекао да у Републици никада није биле већа хомогенизација него сада, и то људи који раде на одговорним мјестима и у Српској и у заједничким институцијама.

– Јединствени смо у томе да све ово чине и раде у циљу да нам отму имовину – рекао је Додик.

Он је подсјетио да у Уставу БиХ пише да све што њиме није изричито дато припада ентитетима и да је имовина прецизно дата у руке Републици Српској која је провела приватизацију државног капитала на својој територији.

Када је ријеч о будућности БиХ и Републике Српске, Додик је рекао да нема смисла да Српска живи у БиХ какву они желе да изграде, већ се бори против тога, те нагласио да Република Српска неће одустати од себе, али веома брзо и лако може одустати од БиХ.

– Ако се Српској пружи имало шансе да одустане од БиХ, ми ћемо од ње одустати – рекао је Додик.

Додик је рекао да од ове генерације Американаца као што је Габријел Ексобар који јавно каже да све ради у корист самопроглашеног Косова и Приштине, не може очекивати промјена, али да ће српски народ издржати у увјерењу да треба да останеи да се бори за своју слободу.

– Ако нам допустите да будемо у БиХ у складу са правима која имамо по Дејтону, ми ћемо остати у БиХ. Ако нам не допустите, шта да радимо, да аплаудирамо свом уништењу? Како је то могуће? Овдје не станује народ тог карактера. Срби овдје нису такви и неће то урадити. Као ни они наши на Косову – рекао је Додик.

Он је подсјетио на позиве Српске да се сви врате на Дејтонски споразум, да се рашчисте ствари о томе.

Додик је подсјетио да је чак и Уставни суд преузео обавезу да суди у предметима редовним судова, те запитао да ли је ико игдје чуо да Уставни суд пресуђује као врховни суд на бази редовних судова.

Он је напоменуо да је српски народ страдао у прошлом вијеку, највише у процесу распада бивше Југославије, јер је имао илузије о братству и јединству, која је посијала штету за српски народ и још се није поставио на праве основе и темеље свог идентитета.

Он је додао да се ствари мијењају, те подсјетио на раније западни службеници направили каријере на наративу да је Србија лоша, да су Срби злочинци, али да је њихова политичка и билошка прича пролази.

– Српски народ овдје остаје, одбранио је своје право на индетит и треба и даље да га брани. Зато нам нико не може да забрани да радимо заједно – рекао је Додик.

Што се тиче Уставног суда БиХ, Додик је подсјетио да је тај суд донио сам нека правила свог понашања, чиме је већ прекршио Устав, пренебрегавајући питање конститутивности.

– Покушао је да нешто исфорлира. Кворум за одлучивање тражи присуство свих, а у одлучивању не, него је потребна проста већина од пет судија. А у 99 одсто одлуке тог суда су против Српске и то доносе три странца и два муслимана. Кад је год нешто против Српске, то иде као беспрекорна већина – напоменуо је Додик.

Он је рекао да Српска није направила акцију, него је реаговала на ту чињеницу да је Уставни суд без присуства Срба промијенио правила и рекао да не мора Србин да учествује у кворуму, не у одлуци.

Додик је подсјетио да једино тијело које може на нивоу БиХ да доноси законе је Парламентарна скупштина, да нигдје не пише да то ради високи представник, а у Републици Српској то је Народна скупштина.

ИЗВОРСрна
Претходни текстСтевандић: Стављање на америчку црну листу сматрам одликовањем (ВИДЕО)
Сљедећи текстАтлетичарима „Гласинца“ 19 медаља на Првенству Српске