Насловна Вијести Република Српска Додик упознао предсједника Србије Вучића, патријарха српског Порфирија и чланове Синода СПЦ...

Додик упознао предсједника Србије Вучића, патријарха српског Порфирија и чланове Синода СПЦ са ситуацијом у БиХ

309
0

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик упознао је данас предсједника Србије Александра Вучића, Његову светост патријарха српског Порфирија и чланове Светог синода Српске православне цркве /СПЦ/ са ситуацијом у БиХ, са посебним освртом на Републику Српску, као и свим тешкоћама са којима се српски народ суочава западно од Дрине, саопштено је из прес службе предсједника Србије.

У саопштењу се наводи да су чланови Синода затражили од предсједника Србије и српског члана Предсједништва БиХ да истрају у вођењу самосталне и независне спољне политике.

Патријарх Порфирије и чланови Синода, које је заједно са Додиком данас у Београду примио предсједник Србије, указали су на неопходност постојања националног јединства и очувања виталних интереса српског народа у цјелини.

Они су у складу са тим изразили забринутост за позицију вјеронауке у српском просвјетном систему и затражили подршку од предсједника Србије како би позиција државе по том питању била промијењена.

Представници СПЦ затражили су од предсједника Србије да буде посвећен заштити традиционалних норми српског друштва, посебно очувању и његовању највиших породичних вриједности, као темеља на којем почива цјелокупна заједница, наводи се у саопштењу.

Вучић је саговорнике информисао о току разговора који се под окриљем ЕУ воде о Косову и Метохији, о ситуацији у српским срединама у јужној српској покрајини, те економско-социјалној ситуацији у Србији и њеној међународној позицији.

ИЗВОРСРНА
Претходни текстВучић разговарао са Додиком и патријархом
Сљедећи текстБилећанин Саво Милојевић најмлађи доктор медицинских наука у Српској